Данъчното на ул. „Александровска” в Бургас е някогашният хан на поморийската фамилия Канария, приютявал странници и каруци в края на града

img

Малко бургазлии знаят, че Териториална дирекция „Приморие” на ул. „Александровска” 83, където много от жителите на морския град плащат данъците си от години, всъщност е някогашен хан. Той е бил на поморийската фамилия с гръцки корени Канария.

„В имота личат кривините от старите помещения, които разбира се са реконструирани много пъти. Схемата е класическа – има тесен заден двор, в който са разпрягани няколко каруци. През уличката са влизали клиентите, а през задния вход каруците", разясни за BurgasINFO изследователят Митко Иванов, който познава в детайли Стария Бургас.

Днес сградата не прави особено впечатление, а човек не се замисля особено, кога влиза в залата за плащане на данъци. Дворът обаче все още носи духа на място, в което са намирали подслон пътешественици. Интересното е, че навремето този хан не е бил в центъра, а в края на Бургас, както и повечето места за преспиване.

Самият край на града по онова време и бил сегашната улица „Мара Гидик”, която крие интересна история. Каква е тя, очаквайте в BurgasINFO.


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас