Малко бургазлии знаят, че Териториална дирекция „Приморие” на ул. „Александровска” 83, където много от жителите на морския град плащат данъците си от години, всъщност е някогашен хан. Той е бил на поморийската фамилия с гръцки корени Канария.

„В имота личат кривините от старите помещения, които разбира се са реконструирани много пъти. Схемата е класическа – има тесен заден двор, в който са разпрягани няколко каруци. През уличката са влизали клиентите, а през задния вход каруците", разясни за BurgasINFO изследователят Митко Иванов, който познава в детайли Стария Бургас.

Днес сградата не прави особено впечатление, а човек не се замисля особено, кога влиза в залата за плащане на данъци. Дворът обаче все още носи духа на място, в което са намирали подслон пътешественици. Интересното е, че навремето този хан не е бил в центъра, а в края на Бургас, както и повечето места за преспиване.





Самият край на града по онова време и бил сегашната улица „Мара Гидик”, която крие интересна история. Каква е тя, очаквайте в BurgasINFO.