Обединеното кралство напусна Европейския съюз със смесица от радост, гняв и безразличие, правейки стъпка към неизвестното и нанасяйки един от най-тежките удари на опитите на Европа да изгради единство от руините на Втората световна война.

Най-значимият геополитически ход на Лондон след края на империята, беше отбелязан от привържениците на Брекзит с изгарянето на знамето на обединена Европа пред резиденцията на премиера. А друга група скандираше „Сбогом на Евросъюза“.

Така в полунощ централноевропейско време, Европейският съюз изгуби 15 процента от икономиката си, държавата, която има най-голям военен бюджет и финансовата си столица Лондон. А в обръщението си, премиерът Борис Джонсън обеща единство, очерта светло бъдеще пред всички граждани на страната и допусна, че Брекзит може да бъде зашеметяващ успех!

“Ще дадем надежда и възможност във всяка част на Обединеното кралство. И ако успеем да постигнем това правилно, вярвам, че с всеки изминал месец ще расте доверието към нас не само у дома, но и в чужбина. И в нашата дипломация, и в нашата борба с промените в климата, в нашите кампании за човешки права или женско образование или свободна търговия ще преоткрием възможности, които не сме използвали от десетилетия. Силата на независимата мисъл и действие”, коментира Борис Джонсън.

Противниците на Брекзит смятат, че това ще отслаби изтока, ще намали влиянието на Великобритания в света, ще подкопае икономиката на страната. И се опасяват, че сега на Лондон ще му се наложи да играе танц със саби с американския президент Доналд Тръмп. Но след трудни три години и половина на спорове, проблеми и оставки, мнозина са щастливи, че времето на колебанието просто приключи.

"Разбирам всички тези чувства и нашата работа като правителство, моята работа, е да обединим тази страна сега и да я поведем напред", добави той.

"Най-важното, което трябва да се каже тази вечер е, че това не е краят, а началото, мигът, когато пуква зората и завесата се вдига за ново действие в нашата славна национална драма", отбеляза поетично Джонсън.

"Каквито и да са препятствията по пътя, знам, че ще успеем", каза премиерът в обръщението си.

Brexit става факт след три години и половина мъчителен развод с елементи на психодрама, в които на премиерския пост във Великобритания се смениха трима души, три пъти имаше предсрочни избори, бяха водени трудни преговори с останалите 27 членки, имаше язвителни дебати в Камарата на общините и гласувания с много обрати и инфарктни моменти.

Източник: Нова тв