Трите бълкарки, които се намират в китайската провинция Ухан, където върлува коронавируса, се прибират утре в България. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев в кулоарите на НС. Две от жените ще бъдат превозени с френски самолет, а трета - с немски.

Цялата координация по пристигането на българките се осъщестява от външно министерство, увери Ананиев.

След като те кацнат, съответно във Франция и Германия, до там от наша страна ще бъде пратен специализиран транспорт. А в самолета, който ще отлети до там, ще има медицински екипи. Те ще ги придружават през цялото време до България. След като пристигнат пък ще бъдат приети за наблюдение във ВМА. Тестовете за коронавируса пък вече са налице.

Иначе преди това Ананиев коменитира и първият проведен преди ден елетронен търг за онколекарства за болниците. Министърът се похвали, че интересът към него бил голям и имало 16 участници - (фирми - доставчици), а заявките били за 203 лечебни заведения. С провеждането на търга пък икономиите за бюджета на НЗОК били 57 млн.лева. Ананиев заяви, че това била първата такава процедура, като в търга са участвали държавни, общиснки болници и лечебни заведения със смесено участие. Предстоят още пет търга през февруари за останалите лекарства

По думите му цените от търговете са рамкови, а след като се подпишат договори със спечелилите фирми, лечебните заведения трябва да влязат в разгопвори с доставчици и и производители на лекраства. И там можело да се постигне още по-голям ефект и намалението за бюджета на НЗОК да е повечеот 57 млн. лева.

Той напомни, че подготвят законови поправки за законза за лекарствените продукти, с които и частните болници да се задължат да участват в такива е-търгове и да не могат да договарят по-виски цени от тези, постигнати в споразумението след търга. По думите му целта е да се избегне разликата в цената, на която държавни и частни болници купуват дадено лекарство, за какъвто проблем сигнализра преди време шефът на НЗОК Дечо Дечев. Така частните болници няма да могат да договарят с доставчиците на по-високи цени.

Ананиев заяви, че все още не е приключила проверката на Националния съвет по цени и реинбурсиране и Агенцията по лекарства за 4-те лакарства, които са се продавали на различни цени за частни и държавни болници.