Бизнесменът Васил Божков е предлагал подкуп по 10 000 лева на ден на отговорна служителка в Държавната комисия по хазарта, твърдят от прокуратурата. По разследването е задържан и бившият председател на комисията Огнемир Митев. От държавното обвинение твърдят, че той е бил част от групата на Божков и не е прилагал контрол върху приходите от хазарт на бизнесмена. Другите обвиняеми по делото са трима бизнес партньори в хазартния бизнес на Божков. Пред БНТ самият той коментира, че обвиненията са "съшити с бели конци".

Основното доказателство е докладът на финансовата инспекция, който е установил, че таксите, които лотарийните игри на Васил Божков са плащали, са занижени и така са спестени тези над половин милиард лева.

Разследващите обявиха още, че имат и много свидетелски показания за принуда и изнудване. Дори свидетелка, която разказала, че Васил Божков й предложил подкуп срещу който тя да създава неприятности на конкуренцията му. Доказателствата ще покажат кои други ще бъдат обвинени.

От прокуратурата твърдят, че групата на Васил Божков е действала от началото на 2014 година и се е занимавала с изнудване, принуда, длъжностни престъпления, данъчни престъпления и пране на пари.

Освен бизнесмена в нея роля е имал и бившият председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев. Той поема комисията през август 2013-та и според прокуратурата не е изпълнявал задълженията си да контролира хазартния бизнес на Божков, не е правил проверки как се изчисляват таксите и по този начин лотариите плащали по 20% върху комисионната, а не по 15% от всички залози, както повелявал закона.

Венцислав Фердинандов, прокурор в Специализираната прокуратура: Всичко това е извършено по поръчение и решение на Организирана престъпна група, като подбудител за това нещо е обвиняемият Божков.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности и знае, че благодарение на тях ще се защити, включително и чрез вас, медиите.

Според разследващите, след като в началото на 2018-а Огнемир Митев е освободен от поста, Божков търсил друг, чрез който да има влияние в комисията.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Обвиняемият Божков е предлагал дар парична сума всеки ден в размер на 10 хиляди лева на длъжностно лице от комисията по хазарта, която от своя страна да внася за разглеждане в комисията предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества.

От МВР и прокуратурата днес разпространиха кадри от обиска във вилата на Васил Божков. Пред БНТ той коментира, че не е търсен от прокуратурата за повдигане на обвинения и по този начин са нарушени правата му.

- БНТ: Тайна ли къде се намирате, къде ви намираме?

- Васил Божков, обвиняем, собственик на НОВЕ холдинг: Не е тайна, но това не е от значение.

Бизнесменът не желае да бъде представляван от служебни адвокати, заяви, че е упълномощил защитници и ще се върне в България, за да се яви пред съда.

Васил Божков, обвиняем, собственик на НОВЕ холдинг: Първо искам да предявят обвинения на моите адвокати. Те сега сигурно ще ги пишат цяла нощ, защото утре те ще ги поискат. Това всичко е съшито с бели конци. Нищо общо. Търсят се обвинения. Какви доказателства могат да бъдат предмети на изкуството.

От дома и офисите на Божков за иззети и много произведения на изкуството, за които се твърди, че са собственост на бизнесмена.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Става въпрос за културно-исторически ценности. За предмети, които изискват да бъдат иззети по специален начин, така че хем да се осигурят като доказателства, така и да се съхранят като културно-исторически ценности.

Прокуратурата е възложила на финансовото министерство да се предприемат необходимите действия в хазната да се приберат над 500 милиона лева неплатени такси от хазартни игри, установени от финансовата инспекция.

Владислав Горанов, министър на финансите: Оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия Акт за установяване на публични държавни вземания, който Акт да бъде връчен на хазартните оператори, за да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми.

Възложена е и данъчна ревизия на всички фирми на Васил Божков. Според държавното обвинение, част от доказателствата сочат, че рекламираните печалби от лотарийни игри са нереални.

Венцислав Фердинандов, прокурор в Специализираната прокуратура: Лицата, които се афишират в публичното пространство, като лица, които са спечелили определена парична сума в лотарийните игри - всъщност голяма част от тези лица не съществуват реално.

Васил Божков, обаче е категоричен, че това не отговаря на истината.

Васил Божков, обвиняем, собственик на НОВЕ холдинг: И тук ще бъдат ще бъдат съдени, ще заведа лични дела. Всички лица съществуват и парите им са превеждани по банков път, какъвто е законът.

От прокуратурата са категорични, че по разследването ще има както още обвинения, така и още обвиняеми, част от които ще са държавни служители.

Проверката, която Финансовата инспекция е направила, е разпоредена от финансовия министър заради сигнал за нарушения и такива са открити.

Иначе от Финансовата инспекция твърдят, че нямат основания да правят проверки. По закон Комисията по хазарта би трябвало да бъде одитирана от Сметната палата и тя да установи, че Законът за хазарта не е прилаган както трябва.

Източник: БНТ