Две българки са под специално наблюдение докато се потвърди, че не страдат от коронавирус, съобщи Нова тв. Една от тях е била в Китай,а другата се е завърнала от Тайланд.

Пациентките са настанени в инфекциозни отделения, а при една от тях съмненията за коронавирус се отхвърлят на 99%. Засега и двете жени са в добро общо състояние. Междувременно здравните власти увериха,че са взети всички необходими превантивни мерки. Създадена е организация как да реагират лечебните заведения в страната при съмнение за болестта.

„Втората пациентка дошла от Тайланд е изолирана, за всеки случай”, казва Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Първата, която се е върнала от Тайланд, е в болницата в Добрич, а другата – пристигнала от Китай, е в столично лечебно заведение. Българките ще бъдат там в следващите 10-14 дни и ще бъдат следени, дали няма да покажат симптоми на опасната инфекция.

Здравният министър съобщи още, че при българина, завърнал се от Пекин, който беше приет във ВМА, не е показал симптоми на коронавирус.

Ананиев съобщи, че реактивите за установяване на коронавирус ще бъде доставени през следващата седмица. „Поръчали сме термокамери и специално облекло”, допълни Ананиев.