Бебе почина в монтанска болница само два дни след раждането си. Медиците казват на семейството, че причината за внезапната смърт е сърдечна недостатъчност. Според родителите обаче става въпрос за лекарска небрежност.
Екип на Bulgaria ON AIR се срещна със семейството на починалото дете във врачанското село Лютаджик.

"На 23 януари родих, акушерките са показали детето на мъжа ми и на бабата. На мен бебето ми го показаха на другия ден, защото не бях в добро състояние, родих секцио. Бебето си беше нормално, казаха, че се е родило 3,500 кг и 50 см. Изплакало си е, всичко е било наред. На втория ден ми донасят бебето за 15-20 минути. Ръчичката му беше ледено студена и трептеше. Попитах защо трепери, казаха ми, че това е нормално", разказа майката на починалото бебе.

Вечерта Изабела отива отново да види бебето си, което обаче повръща, след като е било нахранено. Майката вика акушерката, която по думите ѝ не се отзовава веднага, а след това казала, че е нормално да повърне.

"Разбрах за смъртта на детето в събота сутринта. Дойдоха и ми казаха: "Вие знаете ли, че детето ви от снощи не е добре?". Казах, че никой не ме е уведомил, нито близките ми. Казаха ми, че детето е в много лошо състояние", сподели още Изабела.

В епикризата пише, че детето е родено след спешно секцио от жена с проследявана бременност. След раждането детето е с добра КПА, добър мускулен статус, двигателна активност и реактивност. Ритмична сърдечна дейност с ясни сърдечни тонове, добра вариабилност на сърдечната чистота.

"И в един момент нашето дете го няма", каза Анелия, която е роднина на младото семейство.

Бащата на починалото бебе - Петър, също потвърди, че никой от семейството не е бил уведомен за състоянието на новороденото. Всички разбрали от самата родилка, че бебето се е влошило.