Премиерът: Ще пратя самолет да прибере студентите ни от Ухан, ако ни разрешат

img

Възложено е на Министерството на външните работи да се следи дали има възможност да се приберат българските студенти от китайския град Ухан. "Ако ни разрешат, ще пратя самолет да ги прибере, колкото и да ни струва", каза премиерът Бойко Борисов в изказване по време на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София.

По-рано днес Владислав Спасов, временно управляващ посолството на България в Пекин, съобщи, че в момента са установени четирима български студенти в Ухан. По думите му, те са в добро здравословно състояние.

В глобален план какви ще бъдат икономическите и здравни последствия от разпространението на коронавируса министър-председателят не може да предвиди. Той отбеляза, че за дни могат да станат катаклизми. Борисов даде пример и с войната между Иран и САЩ, която "витаела във въздуха".

Същевременно премиерът на Южна Корея Чун Се-кюн обяви, че планира да евакуира с чартърни полети тази седмица своите около 700 граждани от град Ухан, епицентър на епидемията от новия вирус в Китай.

Самолетите ще пристигнат в китайския град в четвъртък, уточни той на министерска среща за обсъждане на действия, които ще предотвратят разпространението на коронавируса.

Южнокорейските власти съобщиха също, че ще използват полетите, за да доставят 2 милиона маски и други материали, за да помогнат на Китай в усилията за овладяване на епидемията.Северна Корея обяви, че взема спешни мерки, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай, предаде Асошиейтед прес.

Основният вестник в страната "Нодон синмун" посочи, че властите затягат карантинните мерки по летища, пристанища и в пограничните райони, и подлагат на медицинско наблюдение хората, които се връщат от пътувания в чужбина. Властите ще въведат едномесечна карантина за всички чужденци, пристигащи от Китай.

До момента Северна Корея не е съобщила официално за случай на новия вирус. Китайски туроператори казаха миналата седмица, че Северна Корея е забранила достъпа на чуждестранни туристи като предпазна мярка срещу вируса.

Тайланд съобщи за шест нови случая на заразени с китайския коронавирус, с което заболелите в страната стават 14. Тайландски власти казаха, че планират да започнат скрининг на всички пристигащи от Китай за симптоми на вируса.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020