Възложено е на Министерството на външните работи да се следи дали има възможност да се приберат българските студенти от китайския град Ухан. "Ако ни разрешат, ще пратя самолет да ги прибере, колкото и да ни струва", каза премиерът Бойко Борисов в изказване по време на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София.

По-рано днес Владислав Спасов, временно управляващ посолството на България в Пекин, съобщи, че в момента са установени четирима български студенти в Ухан. По думите му, те са в добро здравословно състояние.

В глобален план какви ще бъдат икономическите и здравни последствия от разпространението на коронавируса министър-председателят не може да предвиди. Той отбеляза, че за дни могат да станат катаклизми. Борисов даде пример и с войната между Иран и САЩ, която "витаела във въздуха".

Същевременно премиерът на Южна Корея Чун Се-кюн обяви, че планира да евакуира с чартърни полети тази седмица своите около 700 граждани от град Ухан, епицентър на епидемията от новия вирус в Китай.

Самолетите ще пристигнат в китайския град в четвъртък, уточни той на министерска среща за обсъждане на действия, които ще предотвратят разпространението на коронавируса.

Южнокорейските власти съобщиха също, че ще използват полетите, за да доставят 2 милиона маски и други материали, за да помогнат на Китай в усилията за овладяване на епидемията.Северна Корея обяви, че взема спешни мерки, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай, предаде Асошиейтед прес.

Основният вестник в страната "Нодон синмун" посочи, че властите затягат карантинните мерки по летища, пристанища и в пограничните райони, и подлагат на медицинско наблюдение хората, които се връщат от пътувания в чужбина. Властите ще въведат едномесечна карантина за всички чужденци, пристигащи от Китай.

До момента Северна Корея не е съобщила официално за случай на новия вирус. Китайски туроператори казаха миналата седмица, че Северна Корея е забранила достъпа на чуждестранни туристи като предпазна мярка срещу вируса.

Тайланд съобщи за шест нови случая на заразени с китайския коронавирус, с което заболелите в страната стават 14. Тайландски власти казаха, че планират да започнат скрининг на всички пристигащи от Китай за симптоми на вируса.