Ученици от Бургас създадоха електромобил, прототип на състезателен болид. С футуристичната кола момчетата ще мерят сили на престижен форум за енергийна ефективност в Лондон.

Когато не са на училище, те са в гаража в двора на училището. Бързат да завършат третия си електромобил, напълно различен от предишните два. Той ще е триколка, а пилотът ще я управлява легнал.

Триколката ще изминава 160 км с един пробег и зареждане от 45 минути.

"Нашата батерия не е голяма колкото на нормален електромобил. Тя е 10 амперчаса или може би по друг начин казано - 5 батерии за телефон. Това е мозъкът на автомобила или контролерът", обясни пред bTV инж. Красимир Кънчев, учител по електроника.

Изцяло е опростен, за да е лек и с шаси от алуминиева стълба. По електромобилите, с които печелят състезания, ги "запалва" учителят им в девети клас. Тогава с чувство за хумор им измислят и име.

"Баткомобил от Бургас - градът на батките. Затова и отпред го оставихме с малко по-груб вид, навсякъде другаде сме се постарали, но самото лице малко грубиянско го оставихме и впечатлява", разказа инж. Красимир Кънчев.

И докато първата кола впечатлява с вид и скорост, втората залага на екстри. Има дори багажник.

Първият "Механо тийм" тази година завършва, но идва нова смяна с нови идеи за автомобилите на бъдещето.

"Вече няма да са огромни двигатели, които при катастрофи хора загиват. Ще са малки, които ще са по-безопасни и по-екологични за природата - така си представям бъдещите електромобили", казва десетокласникът Йордан Петров.