Появата на първите унисекс тоалетни в Словения предизвика идеологическа и политическа полемика, а специално внимание привлече премахването на класическите писоари във факултета по политически науки в Люблянския университет, съобщава агенция Хина.

Сред обществеността се появиха коментари, че това е "левичарска провокация" и модно налагане на така наречената "джендър идеология" в образователната система. Други пък смятат, че това е положително явление в духа на съвременните ценности, съобщават словенските медии, цитирани от "24 часа".

"Имаме много транссексуални хора, които се чувстват застрашени в класическите тоалетни, защото търпят нападки заради различността си. Живеем в 21 век и желаем такива хора да се чувстват сигурни, това е най-малкото, което можем да направим", каза за портала Siol.net деканът на факултета Моника Голоб.

"Ако искаме да бъдем прогресивни, трябва да гарантираме на по-голям брой хора да се чувстват удобно и това е крачка напред в тази посока", коментира за словенските медии Нина Пеич, директор на Института за равенство на половете.

Съвсем друго мнение за унисекс тоалетните имат консервативните портали и организации. Порталът Домовина попита дали махането на писоарите в елитно образователно заведение, в което са учили много словенски политици, не е "символична кастрация" на мъжкия род и имитация на модните тенденции в чужбина.

"Не става дума за тоалетни, а за идеология, която все по-агресивно прониква в нашето общество, изнудвано от ЛГБТИ общността. Агресивно малцинство налага своите виждания и начин на живот на цялото общество", посочва Домовина.