Още два дни към платения годишен отпуск за непушачите. Предложението за промяна в Кодекса на труда идва от ВМРО. Депутатите на Красимир Каракачанов настояват работодателите да дават бонус на своите служители, които не губят работно време в пушене. Какъв ще е ефектът от това и как ще се доказва кой пуши и кой не?

Никъде в идеята не пише дали някой е по-полезен от друг. Досега в България и Европа рестрикциите относно тютюнопушенето са били много. Сега искаме да дадем възможност на работодателите да наградят своите служители, които не пушат, с до 2 дни отпуск. Важно е да отбележим, че тук не говорим за регламентираните почивки. Ако имаш възможност в обедната си почивка можеш да изпушиш и две кутии, обясни Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти", ВМРО. Според него по този начин пушачите реално ощетяват непушачите в един екип.

Преди време и аз имах идея да санкционирам пушачите, но сега имам два проблема с това предложение. Принципно то звучи добре. Първият проблем е, че предложението идва от една политическа група хора, а аз като работодател ще трябва да плащам за това тяхно решение. Друг проблем е, че трудно можем да дефинираме пушачите в една компания. Негативите според мен ще бъдат повече, коментира бизнесменът Ивайло Пенчев.

Това е опция. И сега някои работодатели имат такива практики, като това дори е разписано в трудовия кодекс. Ние не искаме да накажем пушачите по никакъв начин, просто даваме опция за бонус на непушачите, допълни Сиди.

Тези пари за непушачите ще трябва да дойдат от пушачите, което ще създаде лоши настроения между колеги, коментира Ивайло Пенчев.

Според Александър Сиди предложението е прекрасно и единствено дава възможност на работодателите, ако преценят да наградят с този бонус техните служители.