Областният противоепидемичен щаб обяви грипна епидемия за цяла Бургаска област. А учениците от всички общини в областта няма да ходят на училище от следващия понеделник, 27-и януари, до петък включително. Това обяви началникът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. Щабът заседава в сградата на Областна администрация Бургас. В заседанието участваха и областният управител Вълчо Чолаков, заместникът му Владимир Крумов и кметове на общини.

Д-р Паздеров обяви грипа тази година като вероломен. Най-засегнати са децата във възрастовите диапазони от 0 до 4 години и от 5 до 14 години. Понеже младежите са най-уязвимата група, училищата ще останат затворени, за да не се предава вирусът. На децата бе напомнен и призивът на кмета на Бургас Димитър Николов, че грипната ваканция не е време за събиране с много хора, за да се избегне заразяване.

Най-много отсъстващи деца е имало в класните стаи в Карнобат - 62% и Приморско 58%. В Айтос отсъстващите са 29%, а в Бургас 24%.

Най-малко уязвими на грипа са хората в диапазано 18-65 години и нагоре.

"В другите 11 общини освен Бургас, грипът дойде много по-вероломно и по-бързо. Кривата на заболяването бе по-рязка. В три от общините имаше по три неучебни дни", заяви д-р Паздеров. Много висок е процентър в Карнобат, Айтос, Сунгурларе и Царево.

"Много хора пътуват - работят и учат в Бургас. Няма как да спрем контакта между хората. Затова решихме да обявим грипна епидемия в цялата област", заяви Паздеров.