Държавата похарчила 69 млн. за борба с африканската чума

img

Държавата е похарчила над 69 млн. лв. за покриване на разходите и дейностите по превенция и унищожаване на огнищата на африканската чума по свинете.

След ескалацията на заболяването през миналата година, от началото на тази са регистрирани две огнища, които са индустриални, след което в Центъра за оценка на риска са направени изследвания и проучвания за начина на проникването на заразата в свинекомлексите. Това съобщи по време на дебата за поправките в Закона за ветеринарномедицинската дейност министърът на земеделието Десислава Танева.

Намерените трупове на диви свине са около 400, а убитите са 36 хил. и ловният сезон продължава. Танева уточни, че предстои да се направи нова актуална таксация на дивеча, която ще стартира края на март.
Според нея остава предизвикателство пред науката във ветеринарната област и пред всички страни в света за справянето с африканската чума.

"Трансгранично заболяване, което не познава национални граници, за което няма в краткосрочен план намиране на ваксина. Това, което беше докладвано в Берлин от изпълнителния директор на ОИЕ - над 25 % от поголовието на домашната свиня в света е унищожено от заболяването, 51 страни са засегнати и минимум над 10 млн. домашни свине.

В Европа страните са 12, интензитетът на огнищата все още в цяла Европа има възходящ тренд. Надяваме се, че с всички промени, които целят да подобрят системата, този тренд тази година ще бъде вече обратен", коментира още Танева.

Според нея промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който парламентът прие на първо четене, ще доведат до подобрение на превенцията за заболявания сред поголовието в България.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020