„Много трудно е да се улучи абсолютно точния момент за обявяване на грипна ваканция. Към настоящия момент изглежда логично, че това ще има ефект, но не е точно така. Ако я обявите рано, тя не може да е безкрайна. Защото не можем да ги изкараме децата от училище повече от седмица или десет дни. След това ще нарасне заболеваемостта, ще съсредоточим учениците и ще направят контакт тогава, когато е най-висок риска“- С тези думи днес в Бургас държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев попари надеждите на мнозина от бургаските школници, които призоваха за обявяването на извънредна грипна ваканция.

Епидемиолог номер 1 на Републиката подчерта, че преценката за това е изцяло на експертите от Районните здравни инспекции. „Те вземат предвид не само заболеваемостта, не само резултатите от вирусологичните изследвания, а и търсенето на медицинска помощ, какви хора минават пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, какво е търсенето на медикаменти в аптеките, много фактори, които дават вярната картина“, посочи той.

Към настоящия момент Бургас е почти на границата на епидемичната обстановка, а най-уязвими са децата, каза д-р Кунчев.

Броят на доказаните случаи на грип в страната непрекъснато се променя. Лабораторията е засипана от проби и работи денонощно. Процентът на положителни изследвания мина 50 през последните дни и то предизвикан от двата щама H1N1/свински грип/ и H3N2 /Канзас/, допълни дой.

„Практиката показва, че невременното включване на антивирусното лечение е ключово и ако се приеме в първите 24 часа, най-късно до 48, ефектът е много добър. Ако се пропусне този момент, както беше с гражданина от Смолян, който след опити да се самолекува 4-5 дни вкъщи, получи остра дихателна недостатъчност и почина, може да се стигне до фатални последици.

В Бургас от изпратените 37 проби, 17 са положителни, девет са тип А, а осем тип Б, каза директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров.