Ето как е бил източен язовир "Студена". Фактите са потресаващи

img

Нови доказателства за водната криза в Перник и района представи Спецпрокуратурата. От разпитите на двама зам.-министри и един началник на отдел става ясно, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е бил редовно информиран за актуалното състояние на обема на язовир “Студена”, но е продължил да разписва заявки за вода на “Топлофикация Перник” и “Стомана индъстри” в искания от тях обем, което е довело до водната криза, пише "Труд". Само за 2019 г. двете дружествата са използвали 1 346 000 куб. м. вода. Според показанията на зам.-министър Красимир Живков, графиците и разрешителните за ползване на воден ресурс от комплексните значими язовири се утвърждавани единствено от министъра. Това е потвърдила при разпита си и зам.-министър Атанаска Николова.

Нено Димов е издал три разрешителни за “Студена” – за питейно битови нужди и за промишлени нужди на “Топлофикация Перник” и “Стомана индъстри”. Операторът на язовира “ВиК Перник” е представял ежедневни справки за състоянието на язовира, от които се вижда, как обемът му намалява. През 2018 и 2019 г. са постъпвали по електронна поща до министъра и самостоятелни заявки от “Топлофикация Перник” за 80 хил. куб. м вода всеки месец. Тези заявки не са минавали през регистратурата на МОСВ и не са и не са завеждани в деловодството, а са отивали директно в дирекция “Управление на водите”, където се изготвя месечният график за ползване на язовира. Зам.-министър Атанаска Николова посочва при разпита, че не є е известно Димов да не е утвърждавал или да е връщал за преработка месечен график на комплексните и значими язовири, като е провеждал срещи с експерти от Дирекция “Управление на водите” без ресорния зам.-министър, макар именно той да се е очаквало да подписва промените по графиците. На 7 ноември м. г., едва когато състоянието на нивото на водата в “Студена” става критично, са били намалени подаваните за промишлени нужди количества, а на 19 ноември е спряно водоподаването към “Топлофикация Перник” и “Стомана”. В МОСВ е било получено писмо от синдикатите “Защита”, СФ “Металици” КНСБ и НФ “Металургия” към КТ “Подкрепа”, които са заплашили, че ако не бъде отпусната 20 000 куб. м. вода на “Стомана”, то хиляди перничани ще протестират пред МС. От разпита на Мая Дряновска, началник отдел “Управление на риска от наводнения” при Дирекция “Управление на водите” се разкрива още един скандален факт. При проверка на 29 ноември м. г. е станало ясно, че е било демонтирано водомерното устройство, което отчита колко вода излиза от язовир “Студена” и за това не е била информирана Басейновата дирекция, която е контролният орган за разхода на вода. Служител на “ВиК Перник” обяснил, че водомерът е бил взет под наем и наемателят си го е прибрал, но никой не знаел кога е станало това.

На същата дата е проверен и извор “Врелото”, където е станало ясно, че чрез помпена станция “Крапец” е отклонявана вода към Радомир, вместо част от притока да постъпва в язовир “Студена”, което е разрешено само при възникване на аварийна ситуация. Било е предвидено, че при сценарий за много суха година през месец декември ще завърши с обем от 3,7 млн. куб. м. “Студена” е годишен изравнител и с много малък обем вода, поради което считам, че водният ресурс на този язовир не следва да се дава за други нужди, освен за питейно-битови”, твърди Дряновска. Тя разказва и че є се обадил мъж, представящ се за изпълнителния директор на “Стомана индъстри” и казал, че министър Нено Димов му казал лично да є се звънне. Искането му било да се отпусне вода за промишлени нужди на предприятието през януари и февруари 2020 г., тъй като алтернативният им източник може да замръзне, но тя отказала. На 16 януари 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция най-тежка мярка за неотклонение “Задържане под стража” на Нено Димов. Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир “Студена”.Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019