Пенсионерка от Габрово вече два месеца опитва да докаже на българските чиновници, че е жива, но удря на камък, тъй като по документи тя се води покойница. Информацията предава „Монитор“.

В края на миналата година бъгарските власти получават от Германия документи, удостоверващи смъртта на 69-годишната Яна Георгиева. След като документите са получени, без да си направят труда да проверяват, първото нещо, което българските служби предприемат е да спрат пенсията на жената и. Когато обезпокоена, че не е получила пенсията си, Яна отива в пенсионната служба оттам и казват, че няма как да я получи, тъй като е мъртва.

Смъртният и акт бил издаден на 8 юни в Германия. Служителите в НОИ и ГРАО в града на хумора са категорични, че няма как да обявят за невалиден и да обезсилят получения от Германия смъртен акт, тъй като всичко в него съвпадало: трите имена на жената, ЕГН-то и номера на документа и за самоличност, посочва изданието. Фактът, че бабата стояла пред очита на държавните и общинските чиновници жива и здрава, изобщо не ги трогнало и те били категорични, че на мъртъв човек пенсия не се полага. Все пак служителите от ГРАО подали сигнал до районната прокуратура в Габрово, откъдето вече са започнали проверка. Тя обаче вероятно ще продължи повече от месец, тъй като ще трябва да се правят запитвания и да е изчаква разследването и на германските власти. А дотогава как баба Яна ще преживява без една стотинка пенсия, за никого не е ясно.

Самата пенсионерка и близките и смятат, че в случая става въпрос за кражба на лични данни. Преди години възрастната жена изпращала своя европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещавал да я вземе да работи при него като чистачка. Тя така и не получила работата но вероятно мъжът или някой друг са се възползвали от лините данни на Яна, с които са дали чужда самоличност на трето лице. И когато това лице е починало, германските власти всъщност са издали смъртен акт на човека, чийто три имена фигурират на личната карта, а именно на българката от Габрово. Така живата Яна става покойница. Нещата стават още по-объркани и заплетени и от резултатите на немските разследващи. Според тях документът за самоличност на базата на който е бил издаден смъртният акт, е представен от руска гражданка, която казала на лекаря, че починлата е майка и. предстои криминалистите и прокуратурата в Германия тепърва да изясняват коя и каква е въпросната руска гражданка и дали реално починалата е нейна дъщеря или в случая става дума за някаква по-сериозна измама. Докато разследващите в двете държави разплитат случая обаче, 69-годишната Яна ще си стои без пенсия, няма право на прегледи при семеен лекар. И всъщност като покойница очевидно ще се окаже че няма и още доста други права.

Източник: Монитор