„На този етап, ако вотът на недоверие бъде внесен от БСП, има вероятност да го подкрепим“. Това каза народният представител от ПГ на "Воля" Кръстина Таскова пред журналисти след консултациите с БСП за вота на недоверие, предаде Агенция "Фокус".

"Изслушахме мотивите на БСП. Интересни неща ни споделиха. Искам да ви кажа, че тепърва, ако такъв вот на недоверие бъде внесен, ще обсъдим конкретно. Мотивите са много повече от това, което те успяха да ни представят. Ще вземем нашето решение, ако такъв вот бъде внесен“, допълни Таскова.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев също направи коментар от името на социалистите след консултациите. "В продължение на близо 50 минути представихме нашите мотиви на народните представители от "Воля". Изключително продуктивен разговор. Експертен също така разговор. Всички техни зададени въпроси получиха отговор. Съгласиха се с проблемите, които ние всички виждаме, но помолиха за няколко дни размисъл", допълни още Стойнев.

По думите му духът и диалогът е бил добър и БСП са удовлетворени. На въпрос дали от БСП вярват, че "Воля" ще ги подкрепят Драгомир Стойнев уточни, че ситуацията е кризисна и те преценяват дали ще дадат своята подкрепа за едно правителство, което генерира криза в почти всеки един сектори или ще решат да се върви към предсрочни избори.

Консултациите на БСП с политическите сили продължават днес и с независими депутати, в това число и от "Атака".

Вчера от левицата се срещнаха с ДПС, а от там обещаха да дадат своята подкрепа. Социалистите провеждат консултации с всички политически сили, без тези в управвлението.

Основният мотив, обявен до момента, е провалът на правителството в сферата на околната среда и водите, но конкретни критики към правителството ще бъдат внесени официално на 20 янури.

"Нито арестът, нито оставката на ресорния министър изчерпват въпроса за политическата отговорност на правителството", обявиха социалистите по повод оттеглянето на Нено Димов от министерския пост.

И ДПС има свои аргументи за вота на недоверие, обяви пред БНТ днес депутатът от ДПС Джевдет Чакъров.

Министерството на околната среда и водите отговаря за управлението на водите, министърът ежемесечно подписва графици за 52-та комплексни язовира у нас. Те се подготвят на база информация от съответния оператор или стопанин, както в случая в Перник, ВиК дружеството е оператор. Тази информация от Перник би трябвало да отива в Басейнова дирекция - Благоевград, а от там в МОСВ, обясни той. „Ние сме на последните места в ЕС по наличие на воден ресурс.

Водата трябва да е с приоритет за питейно-битово водоснабдяване, след това за промишленост, енергетика и всичко друго“, категоричен е Чакъров.

Депутатът от ДПС обясни още, че липсата на реформи и липсата на визия за ускорено развитие е най-важното, което това правителство не провежда.

Източник: www.investor.bg