ВиК холдинг ще обедини дружествата в страната. Решението на правителството от днес беше обявено в началото на заседанието от премиера Бойко Борисов. Това бе мярка, поискана от него след водната криза в Перник.

Български ВиК холдинг ЕАД София ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева.
До следващата сряда Борисов поиска от министрите анализ на вноса и износа на боклук. По думите му има евродирективи, но е необходим временен мораториум, за да се гарантира, че написаното по документи, отговаря на това, което влиза в страната.

Борисов поиска и анализ на всички ВЕЦ-ове, които балансират енергийната система. На първо място е питейната вода, на второ производството на ток. Много е важно за енергетиката, но не може за сметка на питейната вода да става, настоя премиерът.

Във връзка с водната криза той посочи, че е имало градове които умишлено не искали да се включат в проектите, а в Перник водният цикъл трябвало много отдавна да бъде завършен.

Бъдещият холдинг ще е принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в капитала. Правата на държавата в него ще се упражняват от регионалния министър. Холдингът ще има двустепенна система на управление - Управителен съвет с трима членове (избирани от Надзорния съвет) и Надзорен съвет с петима (избирани от министъра на регионалното развитие).

Икономическото министерство подкрепи идеята за създаване на холдинг. Министър Емил Караниколов заяви, че от видяното в Перник това ще е начинът за по-добро управление. "Трябва да мислим по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България", заяви той.

Новоизбраният екоминистър Емил Димитров заяви, че има налични европари за подобряване на системата, които обаче не се усвояват. За Перник те били над 104 млн. лв., а срокът за усвояването им изтича през 2023 година.