Бургас е единствената община в България, която подпомага финансово своите студенти и тази година продължава, като предимствата на студентите, желаещи да получават стипендии, ще се изчисляват по съвсем нова формула. Тя бе представена от председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова по време на общественото обсъждане на Бюджет 2020. Обсъждането се състоя в Морското казино тази вечер. Бюджетът бе представен пред граждани от Красимир Стойчев – зам.-кмет по бюджет и финанси, Диана Саватева – зам.-кмет по култура, спорт и туризъм, Весна Балтина – зам.-кмет по европейски политики и околна среда, директора на Дирекция „Строителство” Димитър Бакалов и териториалния директор Наталия Аргирова.

„Бургас е община, която винаги се е грижила за своите два университета, а от по-миналата година и за филиала на Националната художествена академия. Чрез програмата „Успешни студенти” досега отделяхме средства, за да стимулираме тези с отлични успехи. От тази година общинските съветници, заедно с ресорния зам.-кмет по образование г-жа Йорданка Ананиева, предлагаме друга формула, по която да става разпределението на стипендиите. Освен отличен успех да бъдат включени и да се получават точки и за участия в научно-изследователска работа в съответните катедри, за активното включване в обществения и гражданския живот на Бургас – участия в доброволчески инициатив и др. По този начин искаме да мотивираме младите хора да бъдат по-активни”, заяви проф. Турманова.

Предложението на съветниците е със стипендии да бъдат стимулирани не единствено от специалностите „Компютърни системи и технологии” и „Информационни технологии”, както бе досега, защото това е приоритено професионално направление.

„Искаме да дадем възможност и на студенти от други специалности – инженерни, педагогически също да получават стипендии. В Бургас се обучават и еколози и медици и нашата идея е да могат да участват наравно в това съревнование”, заяви проф. Турманова.

Сред идеите е да бъдат подкрепени и ученици от Бургас, които искат да останат да следват тук. Това ще стане със специални кампании преди края на учебната година.

„Така ще помогнем на млади хора, които искат да продължат образованието си и искат да го направят в своя роден град”, заяви проф. Турманова.