През 2020-та година Община Бургас отделя специално внимание на чистотата на въздуха и предотвратяването на замърсяването с фини прахови частици. Една от подмерките е, че вече освен за миене на основните пътни артерии, са предвидени и средства и за уличките в кварталите. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на Бюджет 2020, което се състоя в Морското казино тази вечер. Бюджетът по основни пера бе представен от Красимир Стойчев – зам.-кмет по бюджет и финанси, Диана Саватева – зам.-кмет по култура, спорт и туризъм, Весна Балтина – зам.-кмет по европейски политики и околна среда, председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, директора на Дирекция „Строителство” Димитър Бакалов и териториалния директор Наталия Аргирова. На обсъждането в зала „Петя Дубарова” присъстваха граждани и общински съветници.

Зам.-кметът Весна Балтина призова бургазлии да бъдат активни, да се включват и да подкрепят екологичните инициативи на Общината, които са предвидени през годината. Тя съобщи, че от идната седмица всички бургаски домакинства от Централна градска част и зона Д на ж.к. „Меден рудник” , които се отопляват с печки на дърва или твърдо гориво, могат да кандидатстват за подмяна на уредите им с екологични.

Община Бургас заменя поетапно старите печки за дърва и въглища, които замърсяват въздуха с фини прахови частици, с такива, които работят с алтернативни горива. Това става по две програми, една от които е LIFE 2014-2020 на Европейския съюз. Програмите осигуряват съответно 1900 и 2200 екологични отоплителни инсталации. Желаещите да се включат в тях, трябва да попълнят заявления, които ще са достъпни от идната седмица.

„Сред мерките за подобряване на качество на въздуха е и подмяната на автопарка на „БургасБус” със закупуването на 56 нови електробуса. До момента вече има 6 в експлоатация, като се очакват и новите”, заяви Весна Балтина.

Подмяната на съдовете за сметосабиране вече са подменени на много места, като до края на април те трябва да бъдат въведени навсякъде, дори в съставните селища на Общината.