ДНК по детско портмоне, откраднато заедно сдамска чанта от жена, нападнаа в центъра на Бургас, разкри нагъл крадец. Това става ясно от мотивите на Бургаския районен съд, който е осъдил условно на 2 години лишаване от свобода извършителя, като наказанието му е отложено за изпитателен срок от 4 години, поради млада му възраст и чистото му съдебно минало досега.

Крадецът направил два удара само за един ден. Първоначално откраднал 116 лева от пекарна, като влязъл в нея през отворен прозорец. След като ги изхарчил за цигари, енергийна напитка и залози по казината, той се качил н велосипед и отишъл от „Меден рудник“ към центъра на Бургас. Около 22.00 часа, стигайки до паметника Альоша срещу Съдебната палата, седнал да си почине. Малко по-късно там преминала жена, а крадецът видял, че тя върви сама и носи дамска чанта през рамо. Той решил да я проследи и на неосветено, безлюдно място да издърпа чантата й от рамото. Качил на велосипеда си и последвал жертвата си. Първоначално тя вървяла по ул.“Александровска“, след което завила и на ул.“Цар Симеон I“ влязла в ресторант за палачинки. За да се подготви и улесни нападението, нападателят оставил велосипеда и седнал в близост до ресторанта, изчаквайки жената да излезе. Малко по-късно тя тръгнала по ул.“Оборище“, като държала в ръката си мобилния си телефон и гледала в дисплея му. В близост до бл.128 на ул.“Оборище“ преследвачъ й я настигнал и с ръка я потупал силно по лявото рамо, на което била поставена дамската чанта. Потърпевшата се обърнала, при което той хванал дамската й чанта и започнал да я дърпа силно, с намерение да я вземе, като скъса дръжката и. Жената също стиснала с ръце чантата, за да я задържи, като извикала за помощ. Вследствие на употребената сила, след многократното и силно дърпане, той успял да скъса дръжката от рамото на пострадалата и да измъкне чантата от ръцете й, след което побягнал в посока ул.“Сан Стефано“. Жертвата му се опитала да последва подсъдимия, бягайки след него по улиците в междублоковото пространство, но се спънала и паднала на земята, при което той избягал в посока ж.к.„Братя Миладинови“. За случилото се пострадалата веднага сигнализирала органите на МВР на телефон 112 и на място пристигнали служители на Първо РУ МВР-Бургас.

Междувременно, след като се отдалечил на достатъчно безопасно разстояние, на ул.„Св.Иван Рилски“ крадецът спрял и отворил отнетата дамска чанта и видял намиращите се в нея вещи - 1040 лева, дамско портмоне, малко детско портмоне от плат, ключове, калъф за очила, флаш памет, електронна цигара марка „БО“. Парите и детското портмоне прибрал в джоба на панталона си, а останалото изхвърлил в тревните площи. Той се насочил към бул.“Демокрация“, като по пътя, в близост до новостроящата се сграда до училище „Васил Априлов“ изхвърлил детското портмоне. Качил се на такси и отишъл в Средец, където похарчил в казино парите.

На следващата сутрин пострадалата жена обиколила района, където последно видяла нападателя си в близост до училище „Васил Априлов“ и открила отнетото детско портмоне. С протокол то било предадено на органите на МВР, след което предадено за ДНК изследване.

По-късно по делото е назначена и извършена биохимична ДНК експертиза на портмонето, като е установен клетъчен материал от подсъдимия.