1139случая на варицела са регистрирани само за първата седмица след Нова година. Повечето са деца, но сред болните има и възрастни хора, показват данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Болните са с 521 повече от последните седем дни на 2019-та. В същия период на миналата година са били 856, което прави с 283 повече този януари. Новорегистрирани са и 50 случая на скарлатина, което е с 12 повече спрямо последните дни на декември.

"При детските шарки има цикличност, при която между 5 и 8 години се стига до по-висока заболеваемост. В момента сме точно в такъв пик", коментира пред "Монитор" доц. Ангел Кунчев.

След този период заболеваемостта спада за следващите 4 години, допълни той и поясни, че в пиковия период сме започнали да навлизаме в края на 2019 година. По думите му се очаква заболеваемостта да намалее към края на месец март, но като цяло високи стойности на шарките ще имаме още две години.

До месец – два родителите ще могат да ваксинират децата си срещу варицела и у нас, съобщи още доц. Ангел Кунчев.

"Една фирма вече е подала документи за вноса. На хората няма да им се налага да пътуват в Австрия и Гърция, за да имунизират малчуганите“, допълни той. Според собствените му наблюдения между 10 и 15% от хората в големите градове се стараят да си я доставят от чужбина.

Инжекцията обаче няма да влезе в задължителния имунизационен календар, а ще е препоръчителна, а това означава, че ще се плаща.

Той обясни, че в продължение на почти две години се водят разговори с различни институции, организации, специалисти, педиатри, родители относно ваксинацията срещу варицела, но до консенсус за задължителност не се е стигнало.

"Хората се безпокоят, че ако тя е задължителна, ще трябва да се вкарват в детския организъм още антитела", поясни главният здравен инспектор.

По думите му на срещите били изказани доста мнения "за", но и много крайно отричащи задължителността на ваксината срещу варицела. Имало е дори идея ваксинациите да бъдат осигурени безплатно от държавата по програми на желаещите, подобни на тези за имунизация срещу ротавируса и рака на шийката на матката, но антиваксърските мнения са надделяли.

Междувременно епидемиолози съобщиха, че грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на януари и началото на февруари. Според наблюденията им заболяването вече разширява и географията, и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян вече има регистрирани случаи. Те са и от тип А, и от тип Б. Някои от пациентите в болниците са приети с усложнения.

В момента у нас са изолирани щамовете "Бризбейн", "Виктория" и "Канзас". Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцифалит. "Рисковата възраст е между 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца, трима малки пациенти вече бяха лекувани в столичната Инфекциозна болница", припомниха епидемиолозите.

Заболяването започва внезапно с много висока температура – над 39 градуса и отпадналост.