Национален протест на автоинструктори ще се състои днес в центъра на София. Поводът - промени в шофьорските курсове. Очаква се на обяд, около 1000 учебни автомобила да блокират движението в центъра на София, по бул. "Цар Освободител".

Инструкторите настояват да бъде отменена заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава от 31 на 42. Според тях, това прикрива корупционна схема.

В ранния следобед протестиращите сядат и на масата за преговори с образователното и транспортното министерство.

„Има сключен договор за разработване на електронна система за проследяване на обучението през юни месец 2018г., а всъщност в работната група решение за такава система се взима през месец юли. Как така един договор бива сключен още преди да е взето решение за тази концепция?”, каза Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз.

„Наистина има сключен договор за разработване на концепция, като договорът и разработката по него все още не са приети. Утвърденото от министъра на образованието е промяна в учебната документация, която е обвързана с промяна в „Наредба 37”, регламентираща реда за обучение. Към този момент промяна в същата наредба не е предвидена, ако не се постигне съгласие с бранша. Не е възлагана разработка на софтуер или система, а само концепция за обучението. Ще се приеме в този вид зависи от това дали браншът е съгласен да има такъв контрол”, коментира Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”.

„Вероятно часовете за кормуване трябва да бъдат повече. Този въпрос е доста по-комплексен. Имаше много различни мнения, като предложенията бяха часовете да се увеличават доста повече – 41 или 50 часа”, заяви Чавдар Здравков, член на работната група за актуализация на учебната документация.

Източник Нова тв