Автоинструктори на протест: Браншът недоволен от готвените промени в обучението на шофьори

img
кадър: Нова тв

Национален протест на автоинструктори ще се състои днес в центъра на София. Поводът - промени в шофьорските курсове. Очаква се на обяд, около 1000 учебни автомобила да блокират движението в центъра на София, по бул. "Цар Освободител".

Инструкторите настояват да бъде отменена заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава от 31 на 42. Според тях, това прикрива корупционна схема.

В ранния следобед протестиращите сядат и на масата за преговори с образователното и транспортното министерство.

„Има сключен договор за разработване на електронна система за проследяване на обучението през юни месец 2018г., а всъщност в работната група решение за такава система се взима през месец юли. Как така един договор бива сключен още преди да е взето решение за тази концепция?”, каза Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз.

„Наистина има сключен договор за разработване на концепция, като договорът и разработката по него все още не са приети. Утвърденото от министъра на образованието е промяна в учебната документация, която е обвързана с промяна в „Наредба 37”, регламентираща реда за обучение. Към този момент промяна в същата наредба не е предвидена, ако не се постигне съгласие с бранша. Не е възлагана разработка на софтуер или система, а само концепция за обучението. Ще се приеме в този вид зависи от това дали браншът е съгласен да има такъв контрол”, коментира Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”.

„Вероятно часовете за кормуване трябва да бъдат повече. Този въпрос е доста по-комплексен. Имаше много различни мнения, като предложенията бяха часовете да се увеличават доста повече – 41 или 50 часа”, заяви Чавдар Здравков, член на работната група за актуализация на учебната документация.

Източник Нова тв

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас