Изчезналата Михаела от Камено, която бе открита от немски полицаи в квартирата на приятеля си в Берлин и настанена в социален дом, не искала да се прибира у дома. За това алармира майката на момичето Пенка. Михаела е на 17 години, но през август навършва пълнолетие. Тя избягала от дома си заради приятеля си, който работи като боклукчия в Берлин и живее там с майка си.
Момичето бе обявено за издирване, открито и настанено в социален дом, но веднага след това немските власти са я върнали обратно при приятеля и Иван С. Причина за това станали твърденията на Михаела, че у дома я тормозели. „Михаела е дала някакви абсурдни обяснения за нас- че я тормозим. Не знам дали това, че понякога съм я карала да измие чиниите, е тормоз“, каза пред „Труд“ съкрушената майка.
Тя не знае език, няма завършено образование и затова се учудвам как едно напълнолетно дете го оставят там, пита Пенка. Освен това било установено как Михаела е напуснала страната- до Русе отишла с такси и оттам се е качила на микробус, който очевидно нелегално я прехвърлил в германия. Някой е платил за това. Може ли така всяко момиче да изчезва и да бъде прехвърляно в чужбина и какво ще стане с дъщеря ми? Това не е ли наказуемо?, пита отчаяната майка.