Германската агенция за закрила на детето е отнело 7-месечно бебе от българско семейство, живеещо в Хамбург. Причината е, че лекари са се усъмнили, че детето е тормозено в семейството. Родителите, които вече са наели немски адвокат, търсят помощ от институциите у нас.

Държавната агенция за закрила на детето, министерствата на външните работи и на правосъдието, както и посолството ни в Берлин извършват спешна проверка по случая, съобщава БНТ.

Родителите Мирена и Георги Славови са емигрирали в Германия преди година. Там станали и родители на Катерина, след 11 години чакане за рожба. 20 декември семейството претърпява катастрофа в Унгария.

„Пострада най-много дъщеря ни - Катерина. След катастрофата дойде бърза помощ. Настаниха ни в болницата в Кечкемет. Прегледаха само мен. Детето не го прегледаха, въпреки нашето настояване, защото тя плачеше през цялото време.“, разказва майката.

Веднага след като се върнали в Хамбург, отишли отново в болница. Прегледът продължил 5 часа. Малката Катерина имала кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция. Докторът открил и по-стар хематом, който не бил от катастрофата.

След операцията лекарите са информирали социалните служби, че има евентуално насилие вкъщи. Мирена споделя още, че са последвали разпити.

По думите й при първия разпит й казват, че не намират нищо нередно и затова искат нейното съгласие да отнесат случая до агенция за закрила на детето. Убедена, че няма какво да крие - майката се съгласила. Проверката продължила с изследвания на детето - рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонас, които са достатъчни за решението на Агенцията за закрила на детето в Германия да отнеме бебето от родителите й.

Според заключението, което родителите отричат, с детето е злоупотребявано по точно определен начин - хванато е подмишниците и е разтръскана главата силно поне 10 пъти.