Кучето Страхил, което е едно от тримата любимци на собственичка на къща за гости в странджанското село Стоилово, бе убито с пушка. Стрелбата по животното вече дни наред разпалва страстите в живописното населено място, което все повече привлича интереса и на външни хора.

Страхил, Бобчо и Боряна са три кучета, за които се грижат хората от къщата за гости. Те обаче са любимци и на много от собствениците на имоти там, както и на посетители. Много социални, посрещат дружелюбно всеки и го съпровождат като ВИП-персона до целта на престоя му, коментират хората. Тримата никога не са гладни, не само, че не са агресивни, но и си просят внимание.

Страхил е бил най-боязливият от тях, трудно се доближавал до непознати, кротък и много предпазлив, затова и си е заслужил името. Точно на Бъдни вечер обаче е бил убит.

„В с.Стоилово на Бъдни вечер бе убито кучето ни Страхил. Намерен е в разградения двор на Райко-козаря. След заплахите ни, че ще повикаме експертиза за оръжието, с което е стреляно, трупът беше изнесен и скрит в гората. Моля да за съдействието Ви за разясняване на случая.“, коментира жената, която се е грижила за трите кучета. Тя има ясни основания да подозира трима конкретни хора, които са празнували в селото „тихата и свята нощ“. Знае и назовава имената им и се надява на реакция.

Че Страхил е убит, е станало ясно още същата вечер, тъй като по времето, когато трите кучета се прибират да се хранят, отишли само Бобчо и Боряна. Страхил липсвал, по късно е бил открит в двора, който нямал ограда, разказаха хора от селото. В паниката си стопаните тръгнали да търсят помощ, а през това време убитото животно било захвърлено в гората. Притеснените хора, на които е бил любимец, захочнали да го търсят, като отново открили трупа. Жената настоява за изясняване на случая като даде публичност.