Протест в подкрепа на гей браковете се проведе пред парламента, предаде БНТ.

Повод бе решението на Върховния административен съд относно брака на две жени.

Според протестиращите има дискриминация, тъй като тези двойки са лишени от редица права, които могат да имат като семейство.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да регистрира еднополов брак в България, съобщиха от ВАС.

С това решение ВАС потвърди решението на Софийския административен съд и окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак между две жени, сключен във Великобритания.

Отхвърлена е жалбата на едната жена срещу отказа на кмета на Столична община, район "Люлин", за актуализиране на семейното ? положение в личен картон.

Съгласно българския закон еднаквият пол на лицата, желаещи да сключат брак е пречка за сключване на брак. Както Конституцията на Република България така и Семейният кодекс установяват като задължително условие за сключване на граждански брак разнополовост на съпрузите, категорични са върховните магистрати.

Делата за признаване на еднополов брак са различни от делото, с което ВАС позволи на еднополова двойка да пребивава на територията на Република България.