Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева проведе среща с митрополитите на Светия Синод. Висшите духовници подкрепиха отлагането на Закона за социалните услуги, с което ще се даде време за диалог по конкретните текстове и настояха Българската православна църква да участва в обсъждането им.

На срещата беше обсъдено становището на Българската православна църква по Закона за социалните услуги. Министър Сачева запозна висшите духовници с основните принципи, залегнали в нормативния акт, като ги увери, че той няма за цел да регламентира незаконни и необосновани намеси в семействата, провеждане на антисемейни политики или отнемане на деца от техните родители. По думите й е необходимо да се изготви регламент и карта на пазара на социалните услуги, за да бъде повишено качеството им. Има нужда и от повишаване на квалификацията и допълнително мотивиране на социалните работници, добави тя.

В дискусията с министър Сачева, частваха техни високопреосвещенства Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския и Великопреславския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, съобщиха от пресцентъра на МТСП.