На петък 13-ти Националното сдружение на автобусните превозвачи в България даде начало на символичния си протетс. От днес автобусите се движат с плакати. Ако исканията на бранша за отпускане на субсидии за слабонаселените райони и изключване на автобусите от тол таксите обаче не бъдат изпълнени, на 13-ти януари протестът ще стане ефективен.

Сред превозвачите, които са готови да спрат работа по линиите, е и най-голямата частна транспортна форма в област Бургас – „М-БУС”. Управителят Румен Христов вече алармира, че така нужната субсидия за обслужване на селата в община Малко Търново така и не бе отпусната и загубите вече са твърде големи.

Подобно е положението и в селата в Карнобат, Средец и Созопол. От бранша споделят, че ситуацията е идентична и в останалите общини от областта, с изключение на Бургас.

До протеста се стигна, след като в началото на годината превозвачите получиха уверението на институциите, че субсидии за слабонаселените райони ще бъдат отпуснати. От обещаните 50 000 лв. за Малко Търново обаче бяха преведени едва 5 000 лв.