През 2020 г. изтича валидността на над 2 249 711 лични документи на български граждани, съобщи МВР.

Огромната вълна от документи за смяна се дължи на факта, че точно преди 10 години имаше масово подновяване на личните документи заради въвеждането на нов тип защита в тях.

Служителите на Дирекция „Български документи за самоличност“ предприемат допълнителни мерки с цел облекчаване на процеса по подновяване на документите, допълват от полицията.

За да се облекчи струпването на хора по гишетата, дирекцията въвежда промени в организацията на работа.

- Всички с постоянен адрес на територията, обслужвана от съответната областна дирекция, могат да подават заявления за издаване на нови документи за самоличност във всяко едно от звената "Български документи за самоличност" на територията на дирекцията. Това важи и за жителите на столицата с постоянен адрес в града – заявления за документи може да се подават във всяко районно управление на СДВР.

- В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Съответно готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Източник: Off News