Тарифите, които общинска администрация – Бургас, ще предложи за многоетажните паркинги в Бургас, днес станаха ясни по време на заседанието на постоянната комисия по правни въпроси към Общинския съвет.

„За почасовото паркиране ние предлагаме първите два часа да са 0 лева, а до осмия час да се заплаща 2 лева. Заложили сме още при навлизането в етажния паркинг да се прави разграничение между абонати и почасово паркирали. Това е важно за управлението на самия паркинг. В новите паркинги ще бъдат включени умни решения. На практика те ще се самоконтролират”, заяви управителят на ОП „Транспорт” Андрей Рунчев при разискването на докладната на Кирил Начев и Георги Събев от СЕК. Съветниците предлагат в тарифите да бъде включено всички с абонамент, които искат да използват етажните паркинги от 17 до 08 часа сутринта, да плащат 22 лева на месец.

„Предложение абонаментът да се плаща само вечер ще е трудно осъществимо от гледна точка на контрола. Ако една една кола е паркирала в 17 часа и ако аз съм абонат и дойда 17:05 ч. тя ще трябва да бъде отстранена”, заяви Рунчев. Цените, които СЕК предлагат като такси са почти идентични с тези на общината.

СЕК предлагат и въвеждането на зона Фамилия ЕКО за местата, където няма синя или зелена зона. Според тази идея бургазлии могат да заплатят годишна такса за едно място в размер на 250 лева, което да е персонално оцветено, и да се използва от 17 до 08 часа сутринта, а след това да се използва свободно от всички.

„Това би било трудно за контрол, а и ще противопоставим обществените настрояния. Гражданите ще трябва евентуално, ако има паркоместа на една улица, да почнат да оганизират търг. Чисто хипотетично имаме малки улици със 7-8 паркоместа и ако има един по-заможен жител, той може да наеме всички паркоместа. И пак стои въпросът от 17 ч. часа как ще отстраним всички автомобили, паркирани на тези места. Тук общественият интерес не е защитен и по-скоро даваме отрицателно мнение”, заяви Рунчеяв.