Проектът “Ремонт, реконструкция на съществуващи брегозащитни съоръжения за защита от абразия на морския бряг в района на морски залив гр. Ахелой – етап I и II” бе официално представен пред жителите на град Ахелой.

„Целта на проекта е преди всичко предотвратяване на периодични наводнения и на риска от аварии, така както това се случи през 2012 г. Но съм убеден, че с изграждането на бунната система не само ще защитим брега, но и ще направим възможно образуването на пясъчна ивица в гр. Ахелой. Примерите, че това ще се случи след изграждането на буни са много, включително и примера в гр. Поморие, където за много кратко време след изграждане на рибарското пристанище в близост до него се образува плаж.“, каза кметът Иван Алексиев пред жителите на Ахелой.

„Буните са както брегозащитни, така и плажообразуващи съоръжения. Казвам това като ваш съгражданин, който също като вас желае развитието на Ахелой като туристически град.“, каза инж. Михаил Кондакчиев, който подробно разясни дейностите, обхвата и сроковете за изпълнение на проекта.

Брегоукрепването на гр. Ахелой стартира през 1970 г., с изграждане на подпорна стена с обособени бетонни участъци за достъп на хора и машини. Към момента изградените съоръжения не са в добро техническо състояние и не могат да предпазят високия бряг от вредните щормови вълни. В голямата си част буните са разрушени /потънали/ под морското ниво, бронировката в частта, изпълняваща функция да поема първоначалния натиск на вълните, е разрушена. През 2012 г. след природно бедствие бяха частично изградени четири буни със средства от фонд „Бедствия и аварии“. Брегоукрепването тогава бе спряно заради изричното желание на жителите на гр. Ахелой да няма повече бетон на морския бряг. Това наложи кметът Иван Алексиев да възложи разработването на нов проект за укрепване на брега, който да е съобразен с желанието на ахелойци.

Новият и вече одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройство проект включва възстановяването, удължаването и уширяването на деветте буни по протежението на целия бряг до къмпинг Ахелой и изграждане на защитна подпорна стена.

Предстои разработването на друг, отделен проект, включващ реконструкция на рибарското пристанище и прилежащите му части.

На срещата присъстваха още: председателят на Общинския съвет Адам Адамов, кметът на гр. Ахелой Иван Георгиев, зам.-кметът на община Поморие Янчо Илиев и общинският съветник Илиян Щерев.