Към днешната дата кризата със съдебните заседатели следва да се счита за преодоляна с изключение на две съдилища“, това каза председателят на Апелативен съд – Бургас, съдия Деница Вълкова пред журналисти по време на заключителния брифинг за 2019 г. Тя благодари за разяснителната кампания, която медиите направиха след като на извънредна среща през септември бе огласен проблема с недостига на съдебни заседатели в апелативния район. Към момента все още въпросът остава отворен за Районен съд – Несебър и Районен съд – Тополовград. Предстои на 17 и 18 декември клетва да положат избраните съдебни заседатели за мандат 2020-2024 г. за Окръжен съд – Бургас и за Районен съд – Бургас.

Съдия Вълкова представи пред журналисти единния шаблон на електронните страници на съдилищата в страната, разработен от Висшия съдебен съвет по проект по ОП „Добро управление“. Апелативен съд – Бургас и Окръжен съд - Бургас бяха първите в района, който стартираха новата визия, а към днешна дата всички съдилища в страната изглеждат по един и същ начин. Тя обясни, че основните функционалности от предишния сайт на Апелативен съд – Бургас са запазени поради значението им за потребителите и тяхната уникалност.

В новия унифициран шаблон на страниците е разработен раздел “Правна помощ“, откъдето всеки гражданин, който отговоря на съответните изисквания може да заяви и получи правна помощ. Целта е да се гарантира равен достъп на лицата до правосъдие, чрез осигуряване и предоставяне на ефективна правна помощ, която се осъществява от адвокати и се финансира от държавата, обясни председателят на Бургаския апелативен съд.

На сайта на съда вече са публикувани: закон за правната помощ, информация за предоставяне на правна помощ, унифицирани процедури за правна помощ, бланки за заявка и декларация за семейно положение и др. От правна помощ могат да се възползват безработни, социално слаби, болни хора и всички, които не могат да си позволят заплащане на адвокатско възнаграждение.