Община Царево излезе с предупреждение за риск от преливане на два язовира и наводнения в поречията на реките заради обилните валежи вчера и днес.

Единият язовир, за който има риск, е „Хаджи Яни„ намиращ се в землището на Лозенец. Той е с пълен обем, на кота преливник и има опасност от преливане. Гражданите пребиваващи в заливната зона на язовира да имат предвид опасността и готовност да се евакуират, също да изместят автомобили и домашни животни, призовават от администрацията.

Заливната зона включва частта на с.Лозенец до Централен плаж-Лозенец,канално помпена станция , част от пътя с.Лозенец –в.с.Лозенец-къмп.Юг и зоната под язовирната стена/Бетоновъзел Диана, бетоновъзел Прилеп, склад строителни материали, стопански и животновъдни обекти/.

Вторият язовир е „Потурнашки”, намиращ се в землището на с.Лозенец, Царево и с.Велика. Язовирът е с пълен обем и при продължаване на валежите има опасност от преливане.

Заливната зона включва част от с.о.Оазис-хотелски и жилищни комплекси, подземни гаражи, къмп.Оазис, пом.станция и др.

Опасност от наводнения има в поречието на р.Велека- с.Кости , с.Бродилово и устието на р.Велека.

Общински път с.Лозенец-с.Фазановое е затворен преди моста на река Оряшка, пътното платно е наводнено от високите води на реката.