Коледните и новогодишните празници са едни от най-натоварените периоди за банковите и друг вид кредитни институции. Декември – месецът на кредитите. Това явление вече се е превърнало в норма за родината ни, тъй като в народопсихологията на българите е залегнало по празниците да харчим повече от колкото получаваме, имаме или сме спестили, пише "Трафик". Единствената възможност да похарчиш повече от това, с което разполагаш като регулярен доход и депозит, е да кредитираме покупките си. Не случайно големите магазини за техника, мебели и други по-обемисти покупки, от години са се превърнали в обетована земя за банкови търговци, които предлагат директно финансиране. Огромни пера в бюджета са трапезите, подаръците и евентуални пътувания, които хората планират.

Статистиката показва, че около 30% от кредитите се теглят през последните 3 месеца на годината, а предходната година хората са иразходили над 2 милиона лева за празниците. Какви са условията за кредитиране, които ще финансират Коледа 2019, ако примерно искате 1000 лева и ще ги връщате в срок от 6 месеца или 1 година? Най-изгодно излиза теглене на потребителски кредит от банкови и друг вид финансови институции. От извършената справка в специализиран сайт за банкови кредити "Моите пари", той се явява далеч по-евтин от бързия кредит, но при него има изисквания за осигурителен доход, а по-добри условия получават клиенти на конкретната банка, където се превеждат заплатите им. Анализът показва, че ако се осигурявате на 1000 лева и искате да вземете 1000 кредит за същия срок от 6 месеца, то топ 4 банкови институции с най-ниска лихва са Уникредит Булбанк, Таксим банк и Райфайзен банк, и Централна кооперативна банка, където спрямо различните ставки за лихва и ГПР ще връщате между 1050-1063 лева. Ако срокът за изплащане е 12 месеца на чело застава специализирано дружество за потребителски кредити и отново Уникредит Булбанк и ЦКБ, а стойността на кредита ще се покачи от 1052 лева до 1075 лв. 1000 лева за 6 месеца 1000 лева за 12 месеца Все още обаче най-разпространени за целите на изплащане на техника са бързите кредити.

Обикновено с бърз кредит можете да финансирате покупки между 100 и 6000 лева, като по-често таванът за безпрепятствено теглене е 1000-2000 лева. Такива стойности са възприети като допустими за отпускане на средства с мигновено одобрение без да има сериозна тежест какъв ще бъде осигурителния ви доход. По правило бързите кредити се отпускат от небанкови институции, отнемат почти никакво време, могат да бъдат отпуснати дори онлайн или при онлайн покупка, но и са характеризират с кратки срокове за погасяване. По правило обаче бързите кредити вървят и с далеч по-високи лихви. Заради огромни злоупотреби, в края на 2014 беше въведен таван на годишния процент на разходите (лиxви + тaĸcи и ĸoмиcиoнни). Според промените в закона лихвените ставки не могат да надвишават 5 пъти зaĸoнoвaтa лиxвa зa зaбaвa, като това формира максимум от 50%. Справката, направена в специализиран сайт за банков анализ, показва, че минималният годишен процент на разход е близо 39%, а максималният 49%. В най-благоприятният вариант потребителите ще върнат реално 1100 лева, като сумата може да набъбне до 1120, разбира се ако плащате вноските си в определения размер всеки месец. Ако същият кредит обаче бъде разсрочен з 12 месеца минимумът за връщане ще бъде 1190 лева.

Бърз кредит 1000 лева за 6 месеца Бърз кредит 1000 лева за 12 месеца При лоялни клиенти на банки все по-често се прибягва до овърдрафт за малки суми, които не достигат на бюджета. Освен това трябва да се има предвид, че тепърва банките могат да предложат преференциални оферти, които по традиция се анонсират през декември и предвиждат около 20% намаления в лихвите и дори безлихвени кредити за клиенти с изрядно кредитно досие.