От Здравната каса се краде. Крадат тези, които управляват системата. Това заяви пред Нова телевизия д-р Мирослав Ненков. Бившият здравен министър коментира и трагедията, която се случи с 3-годишния Александър.

"От една страна, хората трупат здравна култура от интернет, а не от истински лекари. От другата страна, лекарите от моето поколение имат едно овластяване. Ако вие дойдете при мен с готова диагноза, аз се дразня много. Вие или вашите приятели смятат, че детето ви или ваш роднина е за болница, но това не го срещате, вие сте недоволни. Идват хора с готови диагнози, които, като се окаже, че не са така, те не са доволни. Идват хора, които искат да постъпят в болница за една седмица без да има нужда, пак не са доволни. Има тлеещо и непрекъснато поддържано напрежение между една част от обществото, която представлява моята гилдия, и останалата част", коментира той. "Ако се окаже, че детето е починало от пневмония, която не се предвижда, кой ще се извини на докторката, която е охулена в социалните мрежи?", попита Нанков.

"Навремето направихме лекарите търговци, болниците - търговски дружества. И се търгува със здравето на хората. Лекарската професия е като всяка една друга, с тази особеност, че тук се касае за живота и здравето на човек. получават се не малко лекарски грешки. Скоро прочетох за жена, която починала, като лекарят й казал, че има гастрит, а тя е починала от инфаркт. Немалко са такива грешки. Нещо повече, че самите лекари не уведомяват пациентите, за това какво може да бъде развитието на дадено заболяване", смята адвокат Пламен Димитров.

Той коментира случая с починало 14-годишно дете в Перник, на което е поставена упойка, която му коства живота. На втора инстанция Апелативният съд оправдава собственика на клиниката и дава условна присъда на съпругата му, която също е собственик. "Признаваш някой за виновен, но му намаляваш наказанието, което му е дадено на първа инстанция. На тях им тежеше, че им наложиха 5 години забрана да не упражняват лекарска професия. Сега втора инстанция го махна това. А в тази клиника има втори такъв случай, но този път детето е имало късмет в "Пирогов", обясни още той. "Много е важно да бъдем прецизни в начина, по който дефинираме лекарската грешка. Тя става лекарска грешка, когато отдолу се подпише съдия, а не когато е казано от репортер или някой разбирач е искал своето мнение по телевизията, на базата на недостатъчно информация.

По отношение на малигнената хипертермия, това е едно ужасяващо усложнение, което е малко като гръмотевица. Би могло да се предвиди, но със специфични изследвания и изключително рядко. Проблемът е, че единственият медикамент, който се прилага в този случай, не е бил наличен", обясни Ненков. "Когато разполагате с упойка, в чиято листовка е записано, че може да предизвика хипертермия, то тогава трябва да имате антидот или да знаете откъде да се снабдите с него. Не може да си играете с живота на хората като на лотария", смята Димитров. "В една книга по инвазивна кардиология пише "Грешката при подготовката е подготовка за грешка". Много е рядко това усложнение, но когато настъпи е изключително драматично и смъртоносно. За това навсякъде, където се прилагат тези медикаменти, трябва да има антидот. Или ако го няма, анастезиологът трябва да знае откъде да го набави", добави Ненков.

"Няма нищо по-скъпо от здравето. Трябва да се инвестира в него. Системата е куца, търговски са дружествата, да. Здравето струва пари и то много. Ние инвестираме в 20-годишните си коли и никой не се е оплакал. Когато трябва да се дадат 20 лева за здраве, се почват едни писъци, лекарите стават печелбари", коментира още бившият здравен министър. "Това правителство два пъти по половин млрд. лева качва бюджета на Здравната каса. Краде се. Наливат се тези пари в каца без дъно. Крадат тези, които управляват системата. Едни сто човека, които мога да изредя. Тези крадци са много чувствителни, те са много обидчиви. Те са по-силни от държавата", заяви Ненков. Адвокат Димитров подкрепи думите му. Според него много хора източват Здравната каса, пенсионните фондове и други дружества.