„Подобни събития като днешната международна конференция „70 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китайската народна република“ винаги ще срещат подкрепата ни като народни представители. Като председател на групата за приятелство между двете държави в 44-ото Народното събрание ви уверявам, че с моите колеги ще надграждаме постигнатото в този немалък период от време между България и Китай. Имаме много възможности за работа, за още ползотворни контакти и бъдещи важни проекти. НС и депутатите ще бъдем мост между институциите, и винаги ще се отзоваваме за провеждането на инициативи в тази посока“. С тези думи народният представител от ГЕРБ и председател на групата за приятелство с Китай, Димитър Бойчев, даде началото на международната конференция, която е организирана от Института за държавата и правото на БАН.

На откриването на събитието присъстваха зам.-председателят на Р България Марияна Николова, проф. Николай Проданов – зам.министър на правосъдието, Джан Хуну – съветник на Държавния съвет на КНР, директор на изследователския център „Жълтата река“ в университета „Цинхуа“ в Пекин; г-жа Къ Дзинхуа – съветник на държавния съвет на КНР, ръководител на Департамент „Философия“ и главен редактор на издателството на Китайската академия за обществени науки и др.

Конференцията се провежда в периода 21-23 ноември в заседателната зала на Националния археологически институт с музей срещу Президентството. Бойчев, който бе придружен от бургаския си колега Диана Саватева, сподели, че програмата на конференцията е богата и с ползотворни доклади, които ще обхванат различни аспекти на 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай.

„44-ото Народно събрание много активно се включи в честването на годишнината, за мен бе голямо удоволствие като председател на групата за приятелство да участвам в различни инициативи в тази връзка. Проведохме две много интересни събития в парламента. Първото беше през месец юли съвместно с посолството на Китайската народна република, Държавния архив и Архивът на Китайска народна република. Тогава представихме изложба на документална основа в развитието на отношенията между държавите. Експозицията имаше свой живот след това – тя гостува в Китай, беше изложена и в Държавния архив у нас, както и издадена в каталог“, допълни още Бойчев по време на откриването на конференцията.

Той насочи вниманието на присъстващите и към втората инициатива на Групата за приятелство и с активното участие с Китайския културен център. „През септември месец показахме в НС над 100 картини от художници, които са имали възможност за разменно гостуване между двете държави. Смея да твърдя, че имаме богата програма за 70-годишнината, надявам се тя да е стигнала до по-широка аудитория“, допълни бургаският депутат.

Конференцията, открита днес, ще се проведе в четири панела: „Дипломатически отношения между България и Китайската народна република“, „Медико-правно, наказателно-правни и социологически аспекти в отношенията България – Китай“, „Търговско-икономически отношения между България и Китай“ и „Отношения в духовната сфера“.