Вентилатори, гирлянди от капачки за буркани, сменени радиатори и добавяне на тръби са сред арсенала на крадците на парно, научи "Телеграф" от експерти по топлотехника. Пускането на парното в сградите с централно отопление активизира крадците на топлина, предупредиха те.

Собствениците и живеещите в сгради с ТЕЦ обаче са оставени сами да се борят със съседите крадци, които се топлят на техен гръб. Те ползват поне 12 начина за смъкване на своята годишна изравнителна сметка за парно на гърба на съседите. Това се случва въпреки заплахата да им бъде начислено максимално потребление на топлина при хващане на измамата или недопускане в дома за контролен отчет на уредите. Съвестните потребители обаче нехаят, отчаяни от безнаказаността на първите и действащото правило, наложено от топлофикация - етажната собственост трябва да поиска и да плати проверката. Ето защо само седем сгради в София са поискали обследване за течове, загуби на топлинна и кражби на топлинна енергия през изминалия отоплителен сезон, сочат официалните данни от столичното дружество.

Демонтирането на радиаторите с топлинни разпределите и замяната им с други уреди в началото на отоплителния сезон и връщането на тези с разпределител през април, е най-масово използван начин за кражба на топлина. Източването на сградната инсталация или почукване по радиаторите е сигнал за подобни неправомерни действия. Сваляне на радиаторите и обявяване, че не се ползва парно и последващо монтиране на отоплително тяло без уред, а друга използвана практика. Тайни кранове и отклоняване на топла вода от вертикалните тръби по други тръби в пода или стените е друг начин на крадците с технически умения да се топлят, без да плащат. Преди години е бил хванат дори служител на местна топлофикация с подобно подово отопление в жилището му за сметка на съседите. Друг наглец без водомер за топла вода, прекарвал водата от битовото горещо водоснабдяване през тръби под пода и плащал на база брой членове на домакинството.

Пишман техници пък нанизват капачките от буркани за зимнина върху вертикалните тръби. "Хората, които нанизват капачки върху вертикални щрангове, за да увеличат площта им и да крадат топлина, трябва да знаят, че по този начин намаляват отдаването на топлина от тръбите, а не го увеличават, коментира проф. Никола Калоянов от Техническия университет и обясни: "В пълна заблуда са. Ако тръбата хоризонтална и сложат така капачките, тя става радиатор и грее, но когато тръбата е вертикална, още от първата капачка потокът въздух се отцепва и нагоре тръбата отдава топлина. Това е принцип на топлотехниката, капачката служи като преграда". Но гирлянд от капачки около тръбата в горния край или специално метално приспособление, подобно на лира, дори се продавало по пазарите в София и други градове. Колко на брой могат да бъдат манипулациите на топлинните разпределите, повредата или дори свалянето им от радиаторите си знаят само крадците. Те използвали дори вентилатор за изравняване на температурата на двата датчика в уреда,, за да стопират уреда да работи. Друг монтирал радиатора обратно. Така разпределителят се оказал в долната част на отоплителното тяло, която особено при старите радиатори е задръстена и грее по-малко.