Прокуратурата разпространи снимки на бойния арсенал в дома на 34-годишния Димитър Н. Той е с повдигнато обвинение като физически извършител на взрив в айтоското село Черноград. Като подбудител на престъплението е задържан 34-годишният Антон К. Според прокуратурата Антон платил 2 500 евро на Димитър да хвърли 400 грама тротил в терасата на къщата, в която живее майката на детето му.

Подробности по случая разкриха пред медиите прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Радослав Сотиров – директор на ОД на МВР – Бургас.

Подбудителят е бил задържан в Средец, а извършителят в село Дъскотна. Непосредствено след задържането им при претърсване в жилището на Димитър Н. е открита ръчна бойна граната, тротилова пресовка, капсул детонатор, огнеупорен шнур, запалка за ръчна граната и голямо количество бойни патрони. Димитър Н. е имал предходни криминални прояви, за което говори и намереното в неговия дом, каза старши комисар Сотиров.

Мотив за престъплениети е афекта на подбудителя, обтегнатите отношения с жена, с която в миналото са имали интимна връзка, и с която имат общо дете. Подбудителят не е признавал бащинството на детето и то е установено по съдебен ред, в резултат от иск за установяване на бащинство. Била е присъдена и издръжка, която подбудителят първоначално е отказвал да плаща.

За щастие тротилът се е ударил в парапета на терасата и е паднал на земята, където е изкопал кратер. В този момент в къщаат е била възрастна жена, а майката и детето не са били там.