Две седмици преди Никулден духът на Бургас се пренесе в сградата на Народното събрание. Днес там бе открито шестото издание на „Културен Бургас в парламента“ – инициатива на бургаските депутати от ГЕРБ. Експозицията, която представя скулптури и фотоизложба на пластики от градска среда, бе официално открита в Клуба на народния представител от председателя на парламентарната Комисия по култура Вежди Рашидов, от зам.-председателя Диана Саватева и зам.-министъра на ресорното министерство Амелия Гешева.

На събитието присъстваха и част от авторите на творбите, сред които Добрин Вътев - председател на Дружеството на бургаските художници, Златан Стоилов, Димитър Борисов, Емил Бачийски, Огнян Петков, Радостин Дамасков и Светлозар Бенчев. Пластиките са 12 на брой, а фотоизложбата на пластики от градска среда е дело на Елена Фотева. Дизайнът е на Детелина Минева. Постерите показват отношението на Бургас към изкуството.

Специални гости на събитието бяха представители на ръководство на Филиал на Национална художествена академия в Бургас – Проф. Георги Янков. Представители на Китайски културен център начело с директора Ту Сюесон бяха също част от откриването на експозицията по покана на председателя на Групата за приятелство Китай-България Димитър Бойчев. След събитието те проведоха работна среща за бъдещи проекти между Бургас и Китай в културния сектор.

При откриването на изложбата депутатът Диана Саватева отбеляза, че това е поредното събитие от цикъла, който тя и нейни колеги от Бургас организират, и шесто издание на „Културен Бургас в парламента“. Експозицията на групата на бургаските скулптори дава възможност да се усети многообразието на пластичното изкуство в Бургас, постерите показват отношението на града към изкуството и как пластиките и инсталациите променят градската среда, посочи народният представител.

„Бургас е град, който е дал едни от най-големите творци в Европа. Изложбата не е хубава, само защото тези хора са ми приятели. Ще ви напомня - аз бях приятел на Георги Баев - Джурлата. Бях приятел на Стоян Цанев, светла му памет също. На шега казано, но и въздухът в Бургас е уникален. Пожелавам здраве и вдъхновение на всички творци“, заяви председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

Зам.-министър Гешева коментира, че Бургас отдавна не е само "Бургас и морето", а е много повече изкуство. „В Бургас изкуството и културата имат своя запазена марка. Чест е да присъствам на тази изложба, благодаря на г-жа Саватева и на останалите бургаски депутати, които са организирали поредното издание на „Културен Бургас в парламента“. Последните две години от работата си с тях, знам, че това са хора, които милеят за културата. Много е важно, че вашият глас се чува, когато трябва да се вземат важни решения за политиката в тази сфера", допълни Гешева. Тя посочи, че е имала възможност да бъде в Бургас през лятото и да разгледа града и неговите културни институции.

Досега в кулоарите на парламента по инициатива на бургаските депутати бяха изложени и картини на творците Георги Баев, Георги Андонов, Йордан Маринов и Живко Иванов, проведен бе и базар с книги на бургаски автори. В парламента по покана на бургаските депутати и в рамките на „Културен Бургас“ гостуваха и възпитаници на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и формация "Нестинарче".