Рускиня тръгна за Рилския манастир и се изгуби Тя е била намерена на много труднодостъпно място. Наложи се да се изкачим почти до Додов връх и от там да се спуснем към нея, съобщи Божидар Джокин, планински спасител към отряда в Дупница, пред Радио "Фокус" – Кюстендил.
По думите му акцията е започнала снощи след подаден сигнал от страна на дежурния в централата на ПСС.

"Тя не можеше да ни обясни къде точно се намира. Цялата информация от нея беше, че е тръгнала от някакво широко място, след това е слязла на някакво тясно и стръмно място с река. Сформирахме екип от Дупница, срещнахме се с колегите от Благоевград при Рилския манастир и поехме по тежката пътека по дългия рид", разказва Джокин.


По думите му в акцията са участвали 11 спасители от Дупница и 6 спасители от Благоевград. Екипът е открил жената около 22.15 часа.

"Беше мокро, мъгла, валеше дъжд, а на места прехвърчаха и снежинки. Към това се прибавя и тъмнината", каза още Джонкин. По думите му туристката е открита на около 2 300 м надморска височина. Жената е била мокра, премръзнала, но за щастие без травми.

"Беше зле облечена, нямаше хубави обувки. Дадохме ѝ сухи дрехи, шапка, ръкавици. Свалянето беше доста трудно, пътеката беше хлъзгава. Към 3.30 часа сутринта бяхме в Рилския манастир", каза Божидар Джокин.

Рускинята била тръгнала на преход именно съм манастира.