Летището в Равнец се превърна в най-горещата тема на последното заседания на този Общински съвет. Георги Дражев поиска докладната на заместник-кмета по строителство Чанка Коралска за съставяне на ПУП на територията да бъде оттеглена, тъй като той самият предлага организиране на международен конкурс за идеен проект за стратегическо развитие на карго летище, което да е международно. Наложи се общинският съветник Тодор Колев да му обяснява, че без ПУП това няма как да стане.

„От 16 години на нито една карта няма летище. За да има такова е нужен ПУП”, заяви Колев.

Идеята на Общината е територията на бившето летище да се превърне в нова индустриална зона, тъй като капацитетът на Логистичния парк в Бургас вече е запълнен. Общината подкрепи и идеята на съветника от СЕК Константин Бачийски пистите да бъдат запазени, за да се изпълняват карго полети. За да се случи това обаче територията не летището има нужда от нов Подробен устройствен план и парцелирани планове за техническата инфраструктура и разполагане на складове.

По време на дискусията се оказа, че в редиците на ОбС има двама пилоти. Общинският съветник от ГЕРБ Станислав Андреев, който се изказа и в качеството си на експерт, тъй като е завършил висшето учебно заведение за пилоти в Долна Митрополия и е служил на летище Равнец.

„Няма орган, който да лицензира тази писта. За да се случи това, ще е необходимо да се направи „скромен” разход може би от 20-30 милиона лева. Виждали ли сте в какво състояние е пистата. Аз лично не бих рискува живота си на такава писта. Летището в Равнец би било подхоящо единствено за малки самолети и евентуално за аеро клуб. Първо трябва да има индустрилана зона, която да генерира товари и тогава да има интерес за карго летище”, заяви Андреев. Той заяви, че не е за отхвърляне на тази възможност на мястото да има карго летище, но, за да има интерес от такива полети, самата зона трябва да генерира достатъчно карго товари.

Константин Бачийски от СЕК, който е автор на идеята да има карго летище, заяви, че също познава темата в детайли и той самият има книжка за пилот. Бачийски не вижда проблем летището да бъде особено за карго полети.

„В България има 3 компании за лицензиране на летищни писти, аз съм ангажирал една от тях да е консултант по проекта. Знаете, че като се захвана с нещо, го правя. Аз лично ще направя всичко възможо на това място да има летище”, заяви Бачийски.

Край на дискусията постави Кирил Петков от БСП, който също има авио минало. По негово предложение дискусията бе прекратена.

Общинският съвет прие докладната на зам.-кмета Чанка Коралска за съставяне на Подробен устройствен план - необходимата стъпка, за да бъдат предприети действия на зоната. Въпреки обсъжданията и решението Дражев не се отказа от идеята си и искаше ОбС да изслуша експерт, който е поканил.

„От толкова години, в които познавам Георги Дражев, съм се убедил, че в Общинския съвет той е изявен урбанист, специалист по градоустройство, икономически анализ и икономически отношения. Сега разбирам, че разбира от авиаторсто, писти и карго полети. Може би той е измислил своето предложение преди сътрудничесвото между НАСА и Илън Мъск и му предлагам да мине към директни преговори с тях. Дражев е визионер, който иска да подреди света. Моят съвет е: "Преди да започнете да подреждате света, махнете стария ръждясал хладилник, който Ви пречи да влезете у дома си”, заяви Тошко Иванов от СДС, който предизвика весели усмивки и аплодисментите от колегите си. Макар закачката, Иванов гласува експертът да бъде допуснат до изказване. Мнозинството обаче реши да не му дава думата, тъй като експертните мнения ще тежат на следващ етап.