По предложение на кмета Димиктър Николов Общинският съвет гласува да удостои със званието „Почетен гражданин на Бургас” голямата актриса Ивана Радкова Джеджева. Решението дойде в последната сесия от този мандат на ОбС.

Стотици роли в театрални постановки и поетични концерти изпълват кариерата на актрисата. Повече от половината й творчески път е свързан с Драматичен театър „Адриана Будевска”, където играе 23 години. Ивана Радкова Джеджева е родена през 1944г. в Елхово. Професионалната й кариера започва в Разградския театър. През сезон 1967-1968г. е поканена в Бургаския театър, където изиграва над 60 роли, дтотици представления, в над 24 сезона. Мотивите да бъде предложена за званието са огромният й принос за театралното изкуство в Бургас и популяризирането ДТ „Адриана Будевска” на национално ниво. Сред най-значимите й роли са Гертруда на от „Хамлет” на Шекспир, Дорина от „Тартюф” на Молиер, Вера Сеергеевна от „Енергични хора” на Шукшин и др. Актрисата Ивана Радкова Джеджева е съпруга на големия поет, драматург и режисьор Недялко Йорданов, с който освен семейство, са и силен творчески тандем. На 18-ти юли тя навърши 75 години.

Общинският съвет подкрепи и докладната на кмета Димитър Николов, внесе по предложение от Сдружение „Бургаска писателска общност“, с председател Росен Друмев. Тя е за присъждане званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ на Симеон Димитров, поет и режисьор.

Симеон Димитров Иванов е роден в гр. Свищов. Завършва българска филология и философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, а след това и режисура и актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Веднага след това е поканен от ръководството на Драматичен театър „Адриана Будевска” за режисьор, където поставя спектаклите „Всеки търси своя остров”, „Да бъде забравен Херострат”, „Боряна”, „Изобретателната влюбена”, „Сонатина за пауна”, „Опит за летене” „Прекрасната от Амхърст”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Прокурорът” и др.

Някои от тези представления, като „Полет над кукувиче гнездо” са удостоени с национални награди за режисура, а други са сочени от театралната критика за принос в развитието на българския театър. Симеон Димитров разработва камерната сцена в бургаския театър и поставя първите моноспектакли. Твори с Работнически сатиричен театър към Дом на профсъюзите и с Камерен театър към Дом на хранителната промишленост.

Симеон Димитров работи като режисьор в пловдивския театър „Н.О. Масалитинов”, в театър „Сълза и смях”, театър „София”, канен е като гост-режисьор в почти всички театри в страната, преподава и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

През 90-те години на XX век представя пред бургаската публика новите си спектакли „Шерше ла фам”, „Игра на Лир”, „1000 метра над морето”, „Полковникът птица”, „Районна болница”, „Гласове”.

През 2007 година Симеон Димитров създава специалност „Актьорско майсторство” в музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров” и води пет класа актьори по програмата на НАТФИЗ. В училището създава и учебен театър „Hомо ludens — играещият човек”, с който поставя 8 спектакъла с различни класове на сцената в Държавен куклен театър - Бургас.