На днешната дата през 1908 година, в старопрестолния град Търново е обявен суверенитетът на българската държава. От този момент нататък Княжество България вече не е васал на Османската империя, а е независимо царство, признато и от Великите сили.

В Поморие честването на 111-та годишнина от ключовия исторически момент се проведе пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. Ритуалът по издигане на националния флаг бе съпроводен от химна, в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Ангел Панцирков.


В знак на признателност и дълбока почит към предците ни отец Борис от храм „Св. Рождество Богородично” отслужи благодарствен молебен, а уредникът в Исторически музей - Поморие Любка Николова изнесе специално празнично слово. С народна музика и танци децата от Фолклорен танцов ансамбъл „Раковина” с ръководител Владимир Данаилов също поднесоха поздрав за празника.

На тържеството присъства председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, народният представител Ася Пеева, директорът на дирекция в Община Поморие Желязко Страволемов, общинският съветник д-р Васил Костадинов, негови колеги, както и общественици. Всички те, както и присъстващите жители и гости на града, поднесоха венци и цветя пред монумента на Левски и плочите в памет на националните герои.

Макар че се отбелязва едва от 21 години, Денят на Независимостта открива своите традиции и заедно с думите от Манифеста ни припомня да се гордеем със своята история и род.