Две деца са настанени в приемни семейства, а трето от семейството е в Център за настаняване от семеен тип. От отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане" в район Връбница съобщават, че социалните работници ще продължат работата с майката и бабата на децата, за да имат те перспективата да бъдат върнати в семейството.

Социалните описват случая, по който работят от края на август месец, след като е постъпил сигнал при тях. Семейството живеело в бивш хранителен магазин, а при посещението си на адреса социалните работници установяват, че навсякъде из помещението има разхвърляни дрехи, по масата се забелязват съдове с мухлясала храна. Земята е отрупана с отпадъци и угарки от цигари. Шишетата за хранене на едно от децата са били мръсни, със засъхнало кисело мляко по тях. Непосредствено до леглото на децата е оставен нож, а по масата са разпръснати и лекарства, които децата могат да погълнат.

През зимния сезон семейството се отоплява с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло, с което има опасност от пожар.

Майката на две от децата е консултирана от социалните работници, че е необходимо да подобри хигиената в помещението, което обитава семейството, както и да осигури подходящ здравословен хранителен режим за децата.

След няколко дни, при повторно посещение на адреса, на който живеят децата, хигиенно-битовите условия все още са под критичния минимум за отглеждане на дете. Мръсните дрехи са скрити под леглото и натрупани върху рафтове. По масата се забелязват остатъци от вкиснато кисело мляко. Децата лежат върху мръсни матраци, липсва спално бельо, самите те са мръсни и зацапани.

Със семейството се работи от 2013 г. На майката на едно от децата, която е баба на другите две деца, е предлагано два пъти да ползва социална услуга за повишаване на родителския капацитет, която тя е отказала. Социалните работници няколко пъти са консултирали семейството за възможностите да ползва помощи, които се гарантират от законодателството в областта на закрила на детето, но семейството не е подало необходимите документи за получаването им.

Личният лекар на децата е разказала, че децата се водят при нея в нехигиеничен външен вид, че се налага тя да се обажда и търси семейството, за да доведат децата на преглед. Децата се хранят главно с кисело мляко, въпреки съветите на лекарката, че те трябва да бъдат захранени според възрастта си

Преди децата на бъдат отнети от майка и баба си е потърсена възможност те да бъдат настанени при близки и роднини, но никой не е пожелал да се грижи за тях.