В помощ на хората, които не чуват, КТ „Подкрепа”-Бургас започна да обучава на жестомимичен език служители от институции, които работят с граждани. В курса, който е общо 100 часа, участват 15 души. Сред курсистите е директорът на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт” в Община Бургас Мая Казанджиева, нейни колеги, служители на Бюрото по труда, превозвача „БургасБус”, както и учители от ОУ „Елин Пелин”, СУ „Иван Вазов” и СУ „Константин Петканов”.

Целта е, когато хора с увреден слух, посещават различни учреждения за административни услуги, да има служител, с когото да комуникират на езика на жестовете, и да бъдат обслужвани бързо.

„Поканихме в курса представители на различни професии, защото владеенето на жесту е изключително полезно за тези от тях, които ежедневно работят с хора. Проведохме подобно обучение и в Карнобат при голям успех. Много благодаря на Община Бургас за подкрепата и затова, че се включи с голям интерес в програмата. Планираме скоро да направим такива обучения и на територията на други общини в областта”, заяви председателят на КТ „Подкрепа” – Бургас Иван Костадинов.

Всички участници ще получат документ, че са преминали курса по жестомимичен език. Часовете се водят от опитен преподавател от Център за професионално обучение към знание и реализация в Пловдив, които са партньори на КТ „Подкрепа”. Инициативата за обученията е на конфедерацията на труда и те се надяват да привлекат към нея все повече хора.