Бургас разполага с готова бета версия на софтуера за интелигентно управление на трафика и редица други системи, част от градската среда. Това обяви пред „Дарик“ кметът Димитър Николов.

По думите му, платформата е разработена на почти 100% и ще бъде пусната в действие съвсем скоро. „Идеята ни е по голяма част от приложенията да работят и бургаски ученици, които изучават програмиране. При всички положения ще търсим подкрепата на нашите млади специалисти“, коментира Николов.

Той допълни, че до края на тази година трябва да започне и ремонтът на бул. „Демокрация“, като до месец се очаква и оценката на строителния контрол преди старта на реконструкцията. Припомняме, че плановете са там да бъдат изградени отделни бус-ленти, нови спирки, паркинги, тротоари, както и нови системи за управление на трафика.

Бургас започна трансформация си в „умен град“ още през 2015 година. Първата стъпка беше направена със старта на Центъра за управление на трафика, в който се обработват кадрите от стотици камери в общината. В центъра се управляват зоните за платено паркиране и системата за отдаване на велосипеди под наем.