МВР и "Пътна полиция" ще предприемат редица мерки във връзка с очаквания от петък следобед интензивен трафик във връзка с трите почивни дни заради Независимостта на България.

По традиция ще бъде ограничението за движение на МПС с техническо допустима маса над 12 тона, като тази забрана е за времето от 16.00 до 20.00 часа на 20 септември и на последния почивен ден - 23 септември, за времето от 14.00 часа до 20.00 часа. Забраната ще е по всички автомагистрали и участъци от републиканската пътна мрежа.

С цел осигуряване на безопасността на движението, още от обед в петък ще бъде създадена организация на движението от полицията. За времето от 14.00 часа до 20.00 часа на 23 септември пък ще бъде създадена организация за облекчаване на трафика към основните градове и от граничните пунктове към вътрешността на страната.


За времето от 22.00 часа на 21 септември до 02.00 часа на 22 септември и от 22.00 часа на 22 септември до 02.00 часа на 22 септември е разпоредено провеждането на специализирана полицейска акция с главен акцент недопускане управлението на МПС от неправоспособни водачи или водачи, употребили алкохол, наркотични вещества или техни аналози. При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват всички налични средства за контрол на скоростта, в това число и автоматизираните средства за контрол.

Един от най-критичните участъци и този път се очаква да бъде магистрала "Хемус". За улесняване на трафика в почивните дни ще бъде създадена реверсивна пътна обстановка в района на ремонтите около и в тунел "Витиня", обяви Симеон Русинов от Областната дирекция на МВР-София, цитиран от "Фокус".

„Създадена е организация, с която да се раздели трафикът, за да няма създаване на тапи. Изисква се търпимост от водачите. Не можем да пренасочваме движението по каквито и да било други пътища, освен по основните артерии на републиканската пътна мрежа“, посочи Русинов.

Той допълни, че полицията не очаква проблематични участъци по магистрала "Тракия".

Тези, които ще останат в София пък трябва да знаят, че през почивните дни ще има интензивни проверки в столицата за спазване на правилата за движение по пътищата, като ще се следи за нарушения като употреба на алкохол, наркотици и упойващи вещества и превишена скорост.