Икономиката върви с такива темпове, че не можем да смогнем с инфраструктурата, заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си днес в Русе.

"Правим седем магистрали наведнъж", подчерта премиерът, като коментира, че ако всяко правителство беше правио по една, сега нямало това да се налага. В крайдунавския град министър-председателят инспектира строителните дейности по новата отсечка на панорамния булевард “Придунавски”.

В отговор на журналистически въпрос премиерът заяви, че два лота от автомагистрала "Хемус" са на финала. А МРРБ следва да подготви два участъка от пътя Русе-Велико Търново за строителството.

Борисов обаче каза, че не е оптимист за втори мост над река Дунав при Русе-Гюргево, за което според него има съпротива от румънска страна.


На въпрос, свързан с военния завод "Дунарит" край Русе, премиерът заяви, че ако предприятието излезе на публична продан, държавата ще направи всичко възможно да го придобие.

Борисов посети сградата на СУ "Христо Ботев" в Русе, която е изцяло обновена. Ремонтът е на стойност 3 867 147 лв. Финансирането е по Оперативна програма "Региони в растеж“.

"Образователна инфраструктура – магистрала на духа. Затова правим чисто нови училища. Сега с новия ресор Мария Габриел може да направи много за Европа, и в частност за България в тази сфера. Това е изключително важно", заяви пред учителите и учениците министър-председателят.

В сградата на СУ „Христо Ботев“ са изградени нови електро и ВиК инсталации, покрив и спортни площадки, както и озеленяване в прилежащи дворни пространства. В училището се обучават 1016 ученици в 44 паралелки. В учебното заведение се преподават софтуерни, природни и хуманитарни науки.

В града министър-председателят посети и сградата на Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова". Премиерът Борисов разгледа професионалното оборудване на учебните зали и кабинети. В учебното заведение се обучават 365 ученици, от които 232 в дневна форма, 19 във вечерна форма и 29 в самостоятелна.

Училището обучава в дуална форма (съвместно с бизнеса) по специалностите "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил", "Организация и технология на фризьорските услуги". В две паралелки в специалност "Шивачество" се обучават и деца със специални образователни потребности.

По-късно премиерът Бойко Борисов откри изцяло обновената сграда на СУ "Панайот Волов" в Бяла. Миналата година правителството отпусна за ремонта на училището 3 680 000 лв. Това, за което 33 години е чакано, ние сме го направили, отбеляза той, циитран от правителствената пресслужба.

Борисов акцентира върху огромните средства, които се инвестират в образователна инфраструктура в страната. Министър-председателят пое ангажимент пред гражданите на Бяла, че правителството ще помогне и за изграждането на спортна зала в общината.

В СУ "Панайот Волов" учат 305 деца в 14 паралелки от V до XII клас в специалности като информационни технологии, софтуерни и хардуерни науки и за професия "системен програмист". За учебната 2019/2020 г. училището е в списъка на средищните училища и списъка на иновативните училища. Иновацията е обучение по природни науки чрез информационни технологии.