В Седмицата на пожарната безопасност бургаските огнеборци бяха зарадвани от кмета Димитър Николов с новината, че Общината ще се включи и ще помогне в изгражданетона Втора районна противопожарна служба.

„Поздравявам ви с днешния празник и благодаря за доброто сътрудничество и взаимопомощ. На Бургас му се е случвало всичко – терористичен акт, тежки наводнения, тежки пожари за съжаление с жертви. Като кмет, когато ми съобщят за даден инцидент, първото нещо, което питам, е дали сте реагирали и кога сте получили сигнала. И съм спокоен, защото съм убеден, че в Бургас работят изключително добри професионалисти и калени момчета. Вие първи влизате в огъня. Вие първи влизате в тежките ситуации и реагирате изключително професионално. Искам да благодаря на ком. Василев и на цялото ръководство на служба „Пожарна безопасност и защита на населението” за изключително добрата колегиалност и административна подкрепа. Гарантирам, че освен ежегодната финансова подкрепа, която осигуряваме, Община Бургас има желание да се включи в изграждането на Втора районна противопожарна служба. Съвсем наскоро успяхме да внесем всички документи за саниране на сградата. Фишът е попълнен, очакваме колегите от Регионалното министерство да си свършат бързо работата. Ще помогнем и за това материалните ви условия на работа да са по-добри”, каза кметът Николов. Той пожела на огнеборците да продължават с чест и достойнство да изпълняват хуманната си професия.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” ком. Васил Василев благодари на кмета Николов, както и на всички градоначалници, които помагат на пожарната.

„Благодаря на всички кметове и общински съветници, които гласуват помощ за пожарната, тъй като знаете, че нашият бюджет е ограничен”, заяви по-рано на брифинг ком. Василев.

Той каза, че имат разрешение за строеж на сграда на Втора районна противопожарна служба.

„Тя ще се намира в кв. „Победа” и ще помогне за това да достигаме до к-с „Меден рудник” по-бързо, а също ще осигури място за съхранение на техниката ни, която сега стои на открито и през лятото, и през зимата”, разясни ком. Василев.

Бургаската пожарна е една от най-младите. В последната година новопостъпилите огнеборци са 8, а средната възраст на работещите на терен е 35 години. От началото на годината досега смелите мъже са реагирали при общо 1042 пожара. Според статистическите данни натовареността им е била почи същата, като през изминалата година.

От днес бургаските огнеборци дават старт на Седмицата на противопожарната безопасност. По традиция те положиха венци и цветя на плочата в памет на техни загинали колеги. В последните години броят на загубилите живота си е 5. Цветя положиха кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по здравеопазване Лорис Мануелян, кметът на Камено Жельо Вардунски, началникът на ОДМВР-Бургас ком. Калоян Калоянов, директорът на БЧК Бургас Виолета Радева и др.

Честванията за седмицата на пожарната безопасност продължават днес от 18ч. пред Пантеона със зрелищни демонстрации.