Авиационният експерт Иво Барзов: Аероклуб може да съживи пистата на бившето летище в Равнец

img

Аероклуб може да съживи пистата на бившето летище в Равнец. Това е мнението на авиационния експерт Иво Барзов.

„Бих искал да използвам като повод призива на кмета Димитър Николов и да споделя идеи за бъдещето развитие на част от запазената инфраструктура на бившето военно летище в Равнец. Първо ще дам за пример какво направихме от център „Да Винчи” във връзка с идеята за лицензиране на водна летателна площадка на някое от бургаските езера. Поканихме г-н Чезаре Бай, в качеството му на ръководител на консултантски екип от аероклуб Комо в Италия (най-старият аероклуб за хридроплани в Европа), за да направи предварителна оценка и презентация. На базата на неговото положително становище предприехме и последващи стъпки”, заявява Барзов, който е и председател на Управителния съвет на Българо-италиански център „Да Винчи”

Експертът разяснява, че идеята за лицензиране на водна летателна площадка на някое от бургаските езера е свързана също със създаването на аероклуб в Бургас.

„Както вече съм коментирал, съществуването на аероклуб е важно, защото следва да се разглежда и като част от визията за Бургас като авиационен център. От една страна имаме едно прекрасно международно летище Бургас, в Индустриален и логистичен парк Бургас се завършва предприятието за ремонт на самолетни турбини с научно звено към него, а в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника от тази година стартира обучението на ученици по специалност “Ремонт на летателни апарати”. Създаването на аероклуб чудесно се вписва в тази картина и част от територията на бившето летище в Равнец може да бъде използвана за реализацията на следната идея: 800 метра от съществуващата писта да бъде лицензирана като летателна площадка и да бъде използвана за развитието на бургаски аероклуб, който да дава възможност за летателна практика”, заявява Барзов.

Според него в бъдеще това може да бъде предпоставка в Индустриална зона “Равнец“ да се изгради предприятие за сглобяване на леки въздухоплавателни средсва, както и безпилотни летателни апарати (дронове).

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?